Vrzino kolo oko (Novog) Bimeksa: Muzu se državne jasle do iznemoglosti

Nekada najperspektivnije brčansko preduzeće „Bimeks“ dato je 2005.godine u postupku privatizacije za 1 KM izvjesnom Čičiću iz Srbije. Nakon godina propadanja i neuspjele privatizacije Bimeks je otišao u stečaj.

Već nekoliko godina troškovi stečajnog postupka podmiruju se iz budžeta Brčko Distrikta u skladu sa rješenjima Osnovnog suda u Brčkom jer postoji opasnost da se postupak prekine i da tako povjerioci, među kojima je i Distrikt, ostanu praznih ruku.

Prema zadnjoj odluci koju je Vlada Distrikta usvojila bit će isplaćeno 50 hiljada maraka. Za to vrijeme iz ovih troškova koje uplati Distrikt, Stečajni  upravnik, koji je, kao i Čičić, iz Srbije(?), uredno sebi isplaćuje platu i putne troškove ( za šta??), podmiruju se komunalni troškovi, troškovi čuvanja objekata, i dr.

I tako iz godine u godinu. Ništa se ne događa, a troškovi se uredno podmiruju po džepu poreznih obveznika Brčko Distrikta.

Kako se saznaje, zbog sporosti postupanja ili nepostupanja traženo je da Stečajni upravnik odstupi sa pozicije, ali to nije dozvoljeno. Zbog svega ovoga, postavlja se pitanje, ko za koga radi, i da li je moguće da ni jedna od institucija Distrikta ne vodi nikakvu istragu ili barem reviziju privatizacije.

Sve se vrti u krug, kao Vrzino kolo. Muzu se državne jasle do iznemoglosti. Distrikt neuspješno pokušava da se namiri svoje nove troškove iz onoga što je nekada bilo njegovo. Javna imovina je u privatizaciji data "nekima" da je očerupaju kao kokoš, a da pri tome niko ni prstom ne makne.

 

 

A.U.

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email