Dario Kordić može biti počasni građanin, a Armin Omazić ne može raditi u javnoj upravi Brčko Distrikta BiH?

Inicijativa gradonačelnika Siniše Milića  da se izmijeni zakon koji omogućava da osobe koje su osuđene na zatvorsku kaznu za počinjene ratne zločine mogu raditi u javnoj upravi Brčko Distrikta BiH zaslužuje punu pažnju. Možemo se složiti sa gradonačelnikom da ne priliči da osobe koje su osuđene za ratne zločine obnašaju istaknute javne funkcije u Distriktu, pa čak i da ne mogu raditi u javnoj upravi. Praksa uklanjanja iz javnog života osoba sa problematičnom ratnom prošlošću poznata je kao „lustracija“  koja se praktikovala u postkomunističkim zemljama.

   Ovaj slučaj, kako reče gradonačelnik Milić, zabolio je Srbe jer, kako kaže, predstavlja uvredu za srpske žrtve proteklog rata. No, sutra može zaboljeti Hrvate ili Bošnjake. Stoga ovo pravilo treba da važi univerzalno, smatra gradonačelnik Milić.

   Ako je istinski tako, da ovo i slična pravila važe za sve, onda se ova inicijativa može i prihvatiti. No, univerzalnost pravila valja potvrditi u praksi.

   Stoga predlažemo gradonačelniku da uz inicijativu za izmjenu zakona koji je omogućio da osuđeni ratni zločinci mogu raditi u javnoj upravi Distrikta, pokrene inicijativu da se ukine odluka od 01. 11.1995. kojom je Općinsko vijeće općine Ravne-Brčko proglasilo Darija Kordića za počasnog građanina općine Ravne-Brčko. Konačnom arbitražnom odlukom i Statutom Brčko Distrikta ova odluka je nastavila da važi i u Brčko Distriktu BiH, pravnom sljedbeniku i općine Ravne Brčko. Niko neće da je ospori i pored apela bošnjačkih udruženja civilnih žrtava rata, koje je to itekako zaboljelo i još uvijek boli. Znamo da je Dario Kordić pravosnažnom presudom Međunarodnog suda u Hagu osuđen za teške ratne zločine na dugogodišnju zatvorsku kaznu.

   Bilo bi krajnje groteskno i tendenciozno da gradonačelnik pokreće inicijativu da osobe osuđene za ratne zločine ne mogu raditi u javnoj upravi, a istovremeno biti gradonačelnik te iste administrativne jedinice, Brčko Distrikta BiH, u kojoj je počasni građanin Dario Kordić, osoba osuđena za teške ratne zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti.

  Hic Rhodus, hic salta, gradonačelniče. (Ovdje se pokaži, gradonačelniče.) I ne samo ovdje.

 

 

E.U.

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email