Zakon koji obećava razvoj ali i novi poligon za korupciju???

Na dnevnom redu posljednjeg februarskog zasjedanja  Skupštine Brčko Distrikta BiH naći će se dugo najavljivani i očekivani Zakon o planiranju, projektovanju i razvoju koji predlaže grupa poslanika iz skupštinske većine. Sama činjenica da su predlagači poslanici koji čine vlast u Distriktu trebala bi značiti da je pao dogovor da se ovaj zakon zaista i usvoji i da on ima neku posebnu težinu.

Ono što se može razabrati iz naslova zakona i informacija o njegovom sadržaju je da se radi o formiranju Zavoda koji bi trebao iz ruku nesposobnih političara koji vode određene resore u Distriktu i lijene službeničke administracije, preuzeti upravljanje značajnim kapitalnim projektima, usmjeravati i planirati razvoj Distrikta, te vršiti projektovanje,  i tako omogućiti da kompletan Distrikt konačno stane na noge.

Mora se priznati, da je poslije dugo vremena, ovo prvi ozbiljniji pokušaj da se u Distriktu uradi nešto smisleno po pitanju razvoja grada i cijelog Distrikta, ali i po pitanju obračuna sa sporom i neracionalnom administracijom, jer bi ovaj zavod, navodno, trebao da zaposli kompletno službeničko osoblje koje bi upravljalo nekim ključnim administrativnim fazama za koje su trenutno odgovorne službe u odjeljenjima Vlade Distrikta.

Očekivanja od ovog zakona su velika i najavljuje se prekretnica u dosadašnjem pristupu projektima i urbanističkom i privrednom razvoju Distrikta, ali poznavajući dosadašnje poteze političara u vlasti Distrikta, sve treba uzeti s oprezom i nadati se da se jedna dobra ideja ne pretvori u dubiozu i još jedan poligon za korupciju i nepotizam.

 

 

A.U.

 

Pin It