„JEDAN ČOVJEK„ sa ZAKONOM ponovo izazvao političku krizu u Brčko Distriktu

Jučerašnje ( 27.02.) 42. redovno zasjedanje Skupštine Brčko Distrikta BiH je prekinuto zbog neusaglašenosti vladajuće većine oko usvajanja Zakona o planiranju, projektovanju i razvoju Brčko Distrikta BiH. Nakon pauze, većina poslanika srpske nacionalnosti nije se pojavila  u skupštinskim klupama, tako da je sjednica prekinuta.

   Tim povodom predsjednik Skupštine Esed Kadrić je izjavio da je očigledno da vladajuća većina ima neusaglašene stavove oko nekih zakonskih projekata, mada je navodno sve bilo ranije dogovoreno. No, ukoliko bude konačnog odbijanja Zakona  o planiranju, projektovanju i razvoju Brčko Distrikta BiH, mislim da ćemo ući u duboku krizu, istakao je Kadrić.

   Već sama ova izjava indicira da se u Brčko Distriktu radi o dubokoj političkoj patologiji. Ispada da Zakon o planiranju, projektovanju i razvoju Distrikta, odnosno formiranje Zavoda za razvoj i izgradnju grada samo Bošnjaci, odnosno politički predstavnici Bošnjaka, podržavaju. Kao da se ne radi o projektu koji treba da donese boljitak svim građanima i narodima. Ili se ipak radi o isključivom interesu političkih predstavnika Bošnjaka da se ovaj Zakon usvoji?

    To je moguće zbog toga što se u Brčko Distriktu generalno, kada je u pitanju vlast i politika, gotovo nikada ne radi o interesima ni Bošnjaka, ni Srba, ni Hrvata, ni Ostalih, nego o interesima njihovih političkih predstavnika, koji nemaju gotovo nikakve veza sa interesima naroda koje navodno predstavljaju.

 
    U početku skupštinskog zasjedanja sve je izgledalo idilično. Na dnevnom redu pojavio se set zakona koji predlažu poslanici, a ne Vlada. Time se zaobilazi procedura i olakšava samo usvajanje zakona.

    Prvo Vojnović, pa Kadrić, pa grupa poslanika i tako redom predlažu izmjene važnih zakona. Iza svake izmjene stoji parcijalni interes određene poslovne grupacije koja je ili stranački ili lični poslanički interes. Shvatili vladajući da je zakonima najlakše privatizirati  javna dobra. Iza ovih odluka stoje  građevinski lobi, ugostiteljski lobi, lobi igrača na sreću i tako redom, zavisno o kojem se zakonu radi.

     Prije toga postignut je dogovor oko javnih preduzeća i institucija, koji su „crne rupe“ u budžetu Distrikta. JP „Putevi“ je ipak dobilo dodatna 4 miliona za zaobilaznicu, JP „Luka“ za početak dobija grantove, a onda slijedi i veliki kredit, JP „Komunalno“ dobija svoju tranšu grantova i mogućnost da najmenadžer godine, iako nije u najboljim godinama i najboljoj formi bude i dalje direktor bošnjačkog političkog lobija u ovome javnom preduzeću. Što čopori pasa lutalica napadaju građane, to njega puno ne dodiruje.

   I onda u ovoj idili dogovorene sistemske privatizacije javnih dobara Brčko Distrikta BiH ponovo se pojavio JEDAN ČOVJEK  sa ZAKONOM. I ponovo je „JEDAN ČOVJEK“ otvorio mogućnost ozbiljne krize. Zašto???

Najavljeni nastavak oko navodne duboke krize vlasti smo već gledali.

 

 

E.U.

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email