Bošnjaci u Vlasti pristali na milionsko zaduženje JP Luka; Šta su dobili zauzvrat?

Vlada Brčko Distrikta BiH je na današnjem prvom nastavku 58. Redovne sjednice dala saglasnost na nacrt prijedloga odluke o zaduženju Distrikta za projekt  modernizacije Luke Brčko. Radi se o kreditu u iznosu od deset miliona eura od čega su tri miliona grant sredstva sa rokom otplate od 15 godina.

 
   Da podsjetimo, ovo zaduženje su već duži period osporavali bošnjački predstavnici u vlasti Distrikta, sa mnoštvom argumenata koji su implicirali kriminal i korupciju. Zašto su sada, bez obrazloženja, digli ruke za ovo višemilionsko zaduženje Brčko Distritka BiH u korist  JP Luka Brčko?

“Naivcima” se može učiniti, a tako se i želi predstaviti, da su bošnjački predstavnici u vlasti dali saglasnost na pomenuto zaduženje zato što je paralelno sa tom odlukom data saglasnost Vlade i oko lokacije za izgradnju multifunkcionalne dvorane u Brčkom. Usvojen je zaključak kojim se inicira da poslanici u Skupštini usvoje odluku o prihvaćanju lokacije Ficibajr kao konačne lokacije za izgradnju nove multifunkcionalne dvorane.

   Tako ispada da je izgradnja dvorana na Ficibajru isključivo bošnjački interes, mada, ako malo pogledate infrastrukturu Ficibajra, stadion, javne objekte i ostala,  vidjet ćete da to nije i ne treba biti tako. Mora da postoji skriveni dio dogovora koji još uvijek nije dostupan javnosti. A sama izgradnja dvorane je još uvijek na „dugu štapu“.


   No, šta je sa Zakonom o planiranju, projektovanju i razvoju Brčko Distrikta BiH, zbog kojeg je prekinuto zadnje zasjedanju Skupštine Distrikta. Ostaje da se vidi da li su se predstavnici Vlasti u Distriktu „utalili“ (usaglasili) i oko ovoga zakona.

 

 

E.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email