Tamna strana proslave 19-godišnjice uspostave Brčko Distrikta BiH

U vrijeme obilježavanja 19 godina od osnivanja Brčko Distritka BiH i isticanja historijskih uspjeha lokalnih predstavnika vlasti, kao i zasluga međunarodne zajednice, održani su skupovi spomena na godišnjice stradanja civila i vojnika na prostoru Brčkog u proteklom ratu.

     Mediji su to propratili sljedećim saopštenjima:

  ,,Udruga obitelji hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u domovinskom ratu organizirala  je u Boderištu obilježavanje 26- godišnjice stradanja civila i vojnika HVO-a.

  U napadu srpske vojske na hrvatsko selo Boderište, 8. ožujka 1993. godine, ubijeno je osam mještana.

   Niko Blažević tada je izgubio devetnaestogodišnjeg sina Marjana. Kako kaže, svake godine je teže i teže, a bol ne prolazi ni sada nakon svih ovih godina.
  Za zločin u Boderištu do danas nitko još nije procesuiran, kaže u ime organizatora i Ivo Anđelović, podsjećajući da se svake godine okupljaju na istom mjestu, kako bi se prisjetili poginulih iz Boderišta.”

,,U Grbavici kod Brčkog obeleženo je 26 godina od masakra nad 13 boraca Vojske Republike Srpske. Zločin su počinili pripadnici tzv. Armije Republike BiH u čijem su sastavu bile komšije, muslimani iz Brčkog. Do danas, za ovaj zločin, niko nije odgovarao.

Osmog marta 1993. godine, 13 srpskih boraca iz Grbavice, zarobljeno je u Boderištu, kod Brčkog. Iako je dogovorena razmena, Srbi iz Grbavice su masakrirani a zatim pobijeni. Među njima i osam članova porodice Pudić. Najveća bol porodicama je zaborav od svih.


-Nema pravde, niti će kada biti. Dvadeset i šest godina oni se šetaju po Brčkom, a moje dete leži u zemlji. Nije samo moje, svi, sve je to mlado , rekla je Pelka Pudić.”

   Ovaj put nije bilo spomena na bošnjačke civilne žrtve, iako svi dobro znamo da bošnjačkih civilnih žrtava rata i ratnih zločina nad Bošnjacima ne manjka. Štaviše!

    
   Nažalost, proslave zajedničkih obljetnica Brčko Distrikta BiH uvijek ima dvije strane i uvijek su tu dva svijeta.

   Jedan je oficijelni, javno promoviran, pun izobilja i lažnoga sjaja. Drugi je onaj koji se javno ne promovira, a koji je itekako prisutan. Svijet još uvijek otvorenih rana, nepravde i siromaštva, svijet poniženih i uvrijeđenih.

   Imaju li ta dva svijeta nakon 19 godina ikakvih dodirnih tačaka ili svaki danas živi za sebe? Jedan na svjetlosti pozornica, drugi u tami i sjeni, ali itekako prisutan.

 

 

E.U.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email