SUKOB KOALICIONIH PARTNERA U SKUPŠTINSKOJ VEĆINI ZBOG ZAKONA O PLATAMA BRČKO DISTRIKTA BIH?

Nakon što je Skupština Brčko Distrikta u prvom čitanju usvojila Zakon o platama u organima uprave, skupštinska Komisija za budžet usvojila je set amandmana na ovaj zakon, u namjeri da iste predloži za usvajanje u drugom čitanju.

Ovim se amandmanima, tvrde upućeni, bez ikakve stručne analize i preispitivanja složenosti poslova, „podobnom selektivnom“ metodom ili po političkim zaslugama, predlažu promjene platnih razreda kojima se nekim zaposlenicima povećavaju, a drugima smanjuju plate. Upućeni tvrde da će najveća povećanja dobiti vjerne sekretarice nekolicine brčanskih političkih moćnika. Dakle, vrlo brzo ćemo vidjeti kojoj od njih je najveća... plata.

Prema nepotpunim podacima bruto plate bi se na godišnjem nivou povećale sa sadašnjih 65 miliona KM, na 103 miliona KM. Sto je, otprilike, povećanje za 35 %. Marljivi analitičari su izračunali da je upravo toliki postotak stanovništva proteklih godina napustio Distrikt.

Da je ovdašnja vlast neuspješna, korumpirana, opterećena nepotizmom, nacionalizmom i brojnim aferama jasno je i vranama s obje strane Save. Odnos pojedinaca prema javnim sredstvima i stavljanje ličnih interesa iznad javnih, kao i dugogodišnja nesposobnost institucija da efikasno spriječe takva ponašanja, svakodnevno za nekoliko procenata uvećavaju nivo korupcije u Distriktu.

Stoga ne čude najave nekih političara da će vladajuća politička koalicija pući, jer ipak postoje oni koji bi se radije bavili stvaranjem povoljnog ambijenta za zapošljavanje i ostanak mladih nego što bi pretakali iz šupljeg u prazno novcem svojih građana i državnom imovinom.

Ako je tačno da postoje oni koji bi omogućili efikasnost utroška već osiguranih i odobrenih sredstava za različite kapitalne projekte koji bi uposlili mnoge radnike u novootvorenim poduzećima, ako je tačno da bi oni sredstva koja godinama stoje oročena u bankama konačno uložili u ono čemu su namjenjena ovakvu vladajuću većinu treba pod hitno demontirati i pružiti šansu da se Brčko Distrikt oporavi.

 

 

 

J.Č.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email