Lica osuđena za kriminalne radnje i dalje uposlenici javne uprave Distrikta? Slučaj Androšević

Izmjenama zakona ili na druge načine u Distriktu je postala praksa da lica osuđena za kriminalne radnje i dalje mogu da rade u Vladi (javnoj upravi) Brčko Distrikta.

U Brčkom je, dakle, definitivno, sve moguće. Pa i to da budete zamjenik šefa krim-policije i da istovremeno trgujete narkoticima, da vas u vršenju tog kriminala uhvate i osude u drugoj državi, a da pri tome ostanete zaposleni u brčanskoj Policiji do pravosnažnosti presude s platom umanjenom tek dvadesetak posto od punog iznosa, ali i da primate mjesečni dodatak  za izuzetne napore i zalaganje na poslu.

Naravno, riječ je o Zlatku Androševiću, pomoćniku šefa Krim-policije Brčko distrikta BiH, koga je zadarska policija uhapsila s 1100 grama kokaina visokog stepena čistoće, vrijednog 260.000,00 KM. Odlukom zadarskog županijskog suda izrečena mu je prvostepena  presuda kojom je osuđen na trogodišnju kaznu zatvora.

Sve to očigledno nije mnogo uzbudilo brčansku policiju, tužilaštvo i vlastodršce, pa je tako prvi čovjek brčanske Policije Goran Pisić, u jednom od medijskih istupa izjavio da Androšević nije ni prvi ni posljednji policijski službenik koji je počinio krivično djelo.

Nesporno je da je Androšević uhvaćen sa velikom količinom kokaina, uhapšen i prvostepeno osuđen u susjednoj Republici Hrvatskoj, te da konačna presuda može biti oštrija ili blaža od prvostepene, ali sasvim sigurno neće biti oslobađajuća, tako da je potpuno nejasno zašto je ovaj regionalni diler kokaina još uvijek uposlenik Policije, a pogotovo zašto uz redovnu plaću prima i mjesečni dodatak  za izuzetne napore i zalaganje na poslu.

 

J.Č.

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email