Ovako se ubija (ubijala) Bosna i Hercegovina

              „Ko ne kažnjava zlo, taj zapovijeda da se ono čini“

 

  Kada bi čovjek mogao da presvisne, kada bi srce moglo da prepukne, ništa mu drugo ne bi preostalo nakon gledanja snimljenog i na Facebooku objavljenog zlostavljanja i ponižavanja jednog ČOVJEKA, Bošnjaka, povratnika  u Prijedor.

   Znamo da je ZLO sveprisutno, da se ponekad pritaji, a da se onda tamo gdje ga i ne očekujemo povampiri i iskezi svoje zube, podsjećajući nas koliko čovjek čovjeku može biti vuk, ali opet nas iznenadi  i do suza i očaja dovede ogromna količina neljudskog u ljudima.

Iznenađen je i šokiran bio Azrin Hodžić iz Prijedora kada mu je Renato Marjanović, za kojeg bi se moglo reći da je tip ,,ubica dječjeg lica”, priredio pravu seansu torture, javnog poniženja i mučenja. Hodžić je u izjavi za medije rekao da je mislio da se momak šali, ali je ubrzo shvatio da je vrag odnio šalu, da treba spašavati život i pristao na sve imbecilne zahtjeve svog mučitelja.

   Ista scena već je viđena 1995. godine u Srebrenici. Pripadnici srpske vojske tada su natjerali Ramu Osmanovića da dozove svog sina Nermina i njegove ,,sapatnike”  da dođu ,,dolam” kod Srba i da se ništa ne boje, neće im ništa.

    Nastavak priče znamo...Ramu i Nermina našli su u masovnim grobnicama 2008.g. , a mlađi sin Edin ubijen je granatom desetak dana ranije.

    Kod žrtve bilo kojeg zločina, postoji neka vrsta naivnosti slabijeg.  O mučiteljima, tiranima, balkanskim naročito, ispričane su bezbrojne priče, snimljeni mnogobrojni filmovi… Ono što im je zajednički moto je izraz ,,ČEGA SE PAMETAN STIDI, LUD SE PONOSI” .

      
     No, ako bi se pokušao ovaj događaj svesti na incident koji je izazvao jedan retardirani nasilnik počinio bi se još veći zločin od ovoga što se desio. Marjanović ne nastupa u svoje lično ime nego se poziva na neko apstraktno „Mi“, „govori u ime svih“ u „odbrani R Srpske i Milorada Dodika. Njegovi konkretni inspiratori su tek prije nekoliko dana u Višegradu javno pjevali „biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina“. Sve je to legitimirano i legalizirano od zvaničnih institucija R Srpske.

    Ovo javno ponižavanje Azrina Hodžića je u stvari ponovno  ciljano i politički motivirano javno mučenje i ponižavanje svih Bošnjaka. To proizvodi, svjesno ili nesvjesno, ogromnu kolektivnu frustraciju koja se neminovno projektuje u mržnju koja ide u pravcu ili samodestrukcije ili proizvodi logiku: „zlo treba da se primi za zlo i na zlo treba uzvratiti zlom“. A takvo zlo, sa tim stepenom frustracije je strašno.

    Da bi se izbjegao ovaj scenario, moraju se „sankcionisati“ pravi krivci, oni i ono u čije ime se ovo zlo ponavlja, a oni to, na ovaj ili onaj način, odobravaju i podstiču.

   Bez toga će permanentno na ovim i sličnim događajima biti trag da je ono na što se poziva retardirani nasilnik „genocidna tvorevina“, a to je R Srpska. A oni koji predstavljaju R Srpsku, ako se istinski ne distanciraju od ovakvih i sličnih pojava, upravo legitimiraju tu genocidnost. Retardirani  nasilnici su onda samo nužna posljedica jedne takve tvorevine i njenih predstavnika koje brani Renato Marjanović i njemu slični.

 

E.M.P.

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email