„DOBRO UŠTIMANI POSLANICI“

Prije nekoliko dana je u Skupštini RS po hitnoj proceduri usvojen novi Zakon o igrama na sreću, kojim vlast u entitetu namjerava da namakne nedostajuće i sve manje izvore prihoda, a predstavlja to borbom protiv nelegalnog priređivanja igara na sreću i borbom protiv utaje poreza. Ako ništa drugo bar se pokazuje namjera da se stane u kraj toj pošasti zvanoj KLADIONICE koje su preplavile BiH, mada bi pravi naziv za naivne i one koji se uzdaju u sreću bio „klaonice“.

Na drugoj strani u gradu poznatom kao „ogled za ugled“ imate sasvim suprotnu situaciju, te se na sve moguće načine pokušava odgoditi primjena fiskalizacije. I tako dok se primjena fiskalizacije odgađa „kladioničarski lobi“ treba da „odradi“ poslanike i skupi dovoljno ruku da se u kladionicama ne uvode fiskalne kase.

Zabrinula je naše poslanike i tačka o zaduživanju JP Luka, a posebo su „iskritikovani“ njihovi namjesnici u tom preduzeću....SRAM DA IH BUDE, PA NI NA SJEDNICU NEĆE DA DOĐU. Vjerovatno će u toku današnjeg dana da pljušte otkazi u JP Luka, nemojte se čuditi ako i kompletan menadžment skupa sa upravnim i nadzornim odborom ne odleti.

Novi Zakon o radu u BD je posebna priča, te stavi na dodatne muke naše poslanike. Kao jedno od važnih pitanja prepoznaše: Kad će i kako poslodavac donijeti Rješenje o korištenju godišnjeg odmora? Da su se pozabavili inspekcijskim nadzorom korištenja god.odmora, to bi bila prava tema. Znate li vi da u realnom sektoru skoro pa da ne postoji godišnji odmor. One dane koje vam napišu u rješenju ste dužni da radite, a ako vas gazde i puste da odete koji dan na god.odmor morate, u svako doba dana i noći, biti pripravni na poziv i javiti se na posao.

Svi znate priču o Al Kaponeu, pljačkao, ubijao, ali pao zbog utaje poreza.

„Eee moj Al, da živiš u distriktu dosanjao bi svoj san“.

(još ću početi i stihove da pišem)

 

„Nepošteni građanin“

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email