BUDŽET 2019: “SHOW MUST GO ON”! (ZABAVA SA GRANTOVIMA SE MORA NASTAVITI)

   Još jednom smo pred usvajanjem budžeta Brčko Distrikta BiH, još jednom smo pred cirkusom zvanim „amandmani na budžet Brčko Distrikta“ koji će potrajati tri dana. Što bi rekli Amerikanci: „Show must go on“ ili „zabava se mora nastaviti“. Kao i svake godine u ovo isto vrijeme.

   Ponovo se priprema na stotine amandmana političara koji se „peru“ preko poslušnih šefova odjeljenja i ponovo će biti grantova, uličica, žaruljica, i svega onoga što se i svake godine nađe u budžetu. Ponovo će biti vike iz opozicije kako budžet nije razvojni nego potrošački, kako ovo, kako ono, sve isto, prazna priča i parada pijanstva i kiča.

Dobro uhodan model rasipanja para se godinama ne mijenja, pa već 15-tak godina, sigurno, stranke u vlasti su se mijenjale, ali model kreiranja i trošenja budžeta nije. Svako tu nađe sebe, pa čak i opozicija, koja potiho, zarad prošlih ali i budućih vremena od vladajuće većine izvuče neki svoj interes.

I tako ćemo još jednom biti svjedoci usvajanja budžeta od oko 250 miliona koji bi za jednu lokalnu zajednicu kakav je Brčko Distrikt morao biti i više nego tri puta dovoljan da razvija grad, sve socijalne, zdravstvene, obrazovne i druge potrebe. Ali i pored toga grad, ne da se ne razvija, nego propada, nazaduje u svim sferama javnog života.

Zato, uživajmo u još jednom u nedogled iscrpljujućem čitanju amandmana. Pratimo koliko je koje udruženje dobilo za svoje (ne)aktivnosti, jer još jedino to izgleda to zabavlja narod.

PA NEKA ZABAVA POČNE!

 

A.U.

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email