KAKAV SUPERVIZOR TAKVA VLAST, KAKVA VLAST TAKAV BUDŽET

    Nakon što je sinoć (27.03.) privremeno završena cirkusijada oko usvajanja budžeta, danas (28.03.) se oglasio supervizor Michael Scanlan saopštenjem u kojem pozdravlja usvajanje budžeta Brčko Distrikta BiH za 2019. godinu.

“Sada kada imamo usvojen budžet, važno je da vlasti u Brčkom nastave raditi kako bi osigurale efikasnost i transparentnost u procesu donošenja budžeta. Tokom moje nedavne posjete čuo sam jedinstven stav da se sljedeće godine budžet mora donijeti na vrijeme, što bi stvorilo predvidljivo okruženje za pružanje javnih usluga i planiranje poslovanja. Stoga pozdravljam opredijeljenost vlasti u Brčkom da usvoje novi Zakon o budžetu na jesen…“, izjavio je Supervizor.

    Dobri naš Supervizor. Mi smo se već naslušali takvih izjava naših političara da će se budžet sljedeće godine usvojiti na vrijeme. Pa ništa. Godinama. I sad, opet Vi.

   Kakvog li sarkazma i licemjerja. Zna li Supervizor uopšte šta pozdravlja? Njegova funkcija ipak zahtijeva bar elementarnu informisanost o onome što se dešava u Brčko Distriktu, posebno kada su u pitanju javna sredstva i njihovo trošenje, kao i elementaran uvid u brčansku stvarnost. Što se tiče budžeta, činjenice govore da:
   Budžet ni ove godine nije usvojen  do 31. 12. 2018. godine kako predviđa Statut i Zakon o budžetu.

   Rok za privremeno finansiranje ističe 31.03. 2019. godine. Ni do tog roka ova vlast nije bila sposobna da usvoji budžet, nego je usvojila tek osnovnu knjigu budžeta, da bi stotine i hiljade koruptivnih amandmana ostavili za rebalans. Toliki broj amandmana, koji se još uvijek pišu, se objektivno nije mogao usvojiti do 31. 03. o.g.

   Sve se to dešava mimo Zakona o budžetu (i amandmani i rebalans bi se morali usvajati na način osnovnog budžeta, što nije slučaj) i Poslovnika o radu Skupštine. Amandmani se dostavljaju na samoj sjednici, usvajaju se a da poslanici i ne znaju šta usvajaju. I ono malo razumskih primjedbi opozicije se provincijalno drsko ignoriše…

    I onda vrli i dobri Supervizor pozdravlja usvajanje budžeta, uz primjedbu: obećali su, bit će bolje naredne godine. Ako je i od Supervizora, previše je.

    Tako ispade, kakav Supervizor takva vlast, kakva vlast takav narod. No, ovdje narod nije bitan. Narod se više i ne pita. Narod se već odavno kupuje.  Za svake nove izbore narod se kupuje. Kupuje se raznim darovima, paketima, radnim mjestima, grantovima a i u gotovini, po glasu 50-150 KM, zavisno od ponude i potražnje. Čast pojedincima. Ali pojedinci, a sve ih je manje, nisu narod. No, ako već nemamo narod, mislili smo da imamo Supervizora. Svaka čast, Supervizore!

 

E.U.

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email