SMJENA ĐAPE ili brčanska kadrovsko-politička cirkusijada

Vijest o smjeni ,,najmenadžera” iz Brčkog, odjeknula je kao bomba. Kako i ne bi kad je riječ o direktoru ,,najpreduzeća” u Brčko Distriktu. Vijest nije šokirala samo javnost, nego i gospodina Đapu koji  je odluku UO Javnog preduzeća ,,Komunalno Brčko” okarakterizirao kao političku smjenu od strane, kako kaže,  SBB-a kojem treba,, neko mjesto i oni su to preko noći uradili...”

   Nažalost, tragikomično djeluju izjave čovjeka koji je cijeli svoj radni vijek proveo u politici i koji najbolje zna kako stvari funkcionišu u našem društvu.

  Naravno, zna i kako se ganjaju  i dobijaju odštete u sličnim situacijama razrješavanja sa funkcije ( ,,Ado Nuković je dobio 60.000 prvostepenom presudom, Rejzović je u procesu, a ja ću ,,tužbom dobiti najmanje 100.000 KM” ).

  Sve se zna u začaranom krugu vlasti i moći, kako se uspinje i kako se pada, kako su zakoni naši, brčanski, toliko rastezljivi da u njih može sve da se smjesti, i da bude ,,po zakonu”. Krivi i okrivljeni, pritvarani i hapšeni, javno prokazivani i prikazivani, na kraju su, gle čuda, u Brčkom preko noći postajali nevini, čisti i krivo optuženi.

   I, naravno, za duševnu bol, za ukaljanu čast, za materijalnu štetu, na kraju  su obeštećeni ogromnim novčanim iznosima i vraćani na staru, ili još bolju funkciju. Jer, nisu oni krivi što su Pravobranilaštvo i nekakve inspekcije utvrdile da je u njihovom radu, u njihovim sukobima interesa, u njihovoj nepodobnosti za rad, odnosno njihovoj starosti, bilo sve po zakonu (brčanskom), a onda se to po ,,nečijoj” političkoj volji preko noći promijenilo.

  ,,Sve sam uradio. Napravio stabilnost firmi, izvještaj koji je pozitivan i, evo POLITIKA NA KRAJU ODLUČUJE”, izjavio je Đapo. Očito zaboravlja kako je došao na to mjesto, odnosno da POLITIKA I NA POČETKU ODLUČUJE.

    Iz cijele ove, pomalo srceparajuće priče, najžalosnija je spoznaja i istina s kojom nas je  upoznao gospodin Đapo – da oni koji bi zbog nepravilnosti u radu trebali da plate kaznu i nadoknade štetu, na kraju budu rehabilitovani i  dobiju odštetu.  

 

M.E.P.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email