Zakoni po ćeifu poslanika ili zakoni za lične i stranačke potrebe

Procesuiranje i usvajanje zakona na prijedlog poslanika, a bez ikakvog učešća Vlade i Vladinih odjeljenja, i dalje je pravilo u Skupštini Brčko Distrikta BiH, mada se činilo da će povlačanje seta zakona sa poslednjeg redovnog zasjedanja promijeniti ovakvu praksu.

Na sutrašnjem (24.04.) zasjedanju ovog zakonodavnog tijela naći će se novih deset zakona na prijedlog poslanika, od čega čak sedam po hitnom postupku. U pitanju je set zakona vezan za plate u raznim institucijama Distrikta, Zakon o projektovanju, planiranju i razvoju, izmjene zakona o vladi i zakona o poslanicima, itd.

Jasno je da se ovdje radi o propisima kojima se aktuelna vlast bavi sama sobom, sa izuzetkom zakona kojim bi trebao da se uspostavi Zavod za projektovanje, planiranje i razvoj.

Ovakvo stanje sa usvajanjem zakona traje predugo da bi se moglo govoriti o vanrednim okolnostima pod kojima se radi kraćih procedura zaobilazi Vlada, jer niti vanredne okolnosti postoje, niti  Vlada radi u ograničenim kapacitetima. Očigledno se Distrikt vraća u neka ranija vremena rimskih senata ili kongresne demokratije ali zbog posebnih interesa. Ovdje se radi o političkim i interesnim nagodbama pojedinih političkih funkcionera i stranaka kojima se totalno korumpiraju i pravno devastiraju zakoni Brčko Distrikta BiH. Već sada imamo pravni haos u Distriktu.

 

E.U.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email