Puno para, glupih Brčaka i KRUŽNIH TOKOVA na brčanskoj zaobilaznici

   Prije nekoliko dana Miroslav Miškić, direktor JP ,,Putevi Brčko” , najavio je da će zaobilaznica oko Brčkog biti završena 15. maja. Naravno, to će biti samo glavna trasa, ali tek tada će početi bezbrojni radovi na sanaciji oštećenih pristupnih puteva, uređivanje spoljašnjih pješačkih, biciklističkih staza, odvoda i ko zna čega još ne, što, kakve li ironije, projektom nije predviđeno.

 
  Ono što je šokantno u izjavi gospodina Miškića a i u izjavi Željka Petrića, predsjednika Centra za bezbjednost saobraćaja u Brčko Distriktu BiH, su činjenice o loše projektovanim kružnim tokovima. Projekat jeste po standardu, kažu oni, ali se nije vodilo računa o vrsti saobraćaja i tereta koji će se prevoziti. I to se javno izjavljuje za projekat čija je početna cijena iznosila 24,5 miliona eura, a koja je sumnjivo porasla na 28 miliona, plus šteta napravljena na pristupnim putevima od oko 2 miliona KM.

   O biserima građevinskih inžinjera na projektima infrastrukture u Brčkom zna se već odavno, ali niko ne bi očekivao da će se takvi promašaji desiti i na tako skupom, važnom i dugoočekivanom objektu. Ono što i laik vidi je da su kružni tokovi preuski, a Miškić to i sam priznaje, rukovodeći se onom narodnom ,,ko priznaje, pola mu se prašta”.

  Pošto su spoljašnji prstenovi već urađeni i nemoguće ih je mijenjati ,,Moguće je da se krug između  dva ivičnjaka asfaltira i koristi kao kolovoz”, kaže Miškić. Vjeruje da će se vozači navići na naše kružne tokove koji su van svih međunarodnih standarda, i da će sa manjom brzinom voziti kroz njih. Šta reče, pa ostade živ. On kao da se obraća maloumnim idiotima.

  Da se ne radi o veoma važnoj saobraćajnici i veoma skupom projektu, mislili bismo da je riječ o skrivenoj kameri i da se gospodin Miškić šali.

    Po njemu, nije bitno kakvi su kružni tokovi, uski ili široki, važno je da su spolja okrugli, a sredina se može asfaltirati pa nema problema. Može da se vozi dijagonalno, poprečno ili pravo, navići će se već vozači i na to čudo. Ispravit će se ako treba, jer kad se moglo tolike godine voziti preko Klanca,  pa se preživjelo,  zašto bi sad trebalo praviti problem i pozivati nekog na odgovornost.

  Navikli su Brčaci da ih sa svojim ,,super-projektima” levate svi redom čim im se ukaže prilika.  Pa nije čudo kada ljudi  koji posjete Brčko na pitanje-šta ima u Brčkom, odgovaraju: U Brčko Distriktu ima puno para i glupih Brčaka. Možeš im nacrtati krug nasred saobraćajnice i uvjeriti ih da je to KRUŽNI TOK.

 

M.E.P.  

 

   

Pin It
Print Friendly, PDF & Email