Pa dokle ćete nas otvoreno i javno praviti budalama!?

Na današnjem 47. redovnom zasjedanju Skupštine Brčko Distrikta BiH posebnu pažnju poslanika je izazvala Informacija o stanju privrede na području Brčko Distrikta BiH, s posebnim osvrtom na učinke podsticaja koji se isplaćuju privrednim subjektima.

Ne samo da su poslanici opozicije ukazivali na katastrofalno stanje u brčanskoj privredi, ogromnu nezaposlenost, male plate u realnom sektoru, neučinkovitost sredstava izdvojenih za podsticaj, nego su se toj radikalnoj kritici pridružili i gotovo svi poslanici pozicije. Dakle, i oni koji predstavljaju političke stranke koje su već godinama na vlasti i koje kreiraju takav privredni, ali i svaki drugi, ambijent u Brčko Distriktu BiH.

   Jedan od poslanika čija je stanaka već godinama na vlasti je ispravno primijetio da mladi, i ne samo mladi, ne odlaze sa ovih prostora isključivo zbog lošeg privrednog ambijenta nego prije svega zbog korupcije i kriminala, posebno korupcije pri zapošljavanju, dodjeli grantova i raznih podsticaja. Pri tome ovaj poslanik, kao i ostali poslanici iz vladajuće koalicije koji su učestvovali u kritici, pokušavali su potisnuti iz sopstvene svijesti, kao i svijesti slušalaca (javnog diskursa), činjenicu da on i njemu slični, godinama učestvuje u tim koruptivnim radnjama zapošljavanja, dodjele grantove i raznih podsticaja i da svake godine diže ruku  pri usvajanju budžeta koji omogućava sistemsku i organizovanu korupciju u Brčko Distriktu.

   Na ovakve demagoške istupe poslanika vladajućih stranaka može se reagovati samo na jedan način. Baš onako kako reče Mektić: „Narode, krajnje je vrijeme da srušimo ovu „bagru“ sa vlasti.“ U protivnom, svjesno pristajemo da nas ova politička „bagra“ tretira kao lude i zbunjene, a istovremeno dopuštamo da oni izigravaju „normalne“.   

 

O.P.L.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email