Novi Zakon o platama košta novih 15 mil. KM, a tek koliko će “završena” zaobilaznica

Cirkuska predstava se nastavlja. Može li više ikoga iznenaditi vijest da smo jučer dobili novi Zakon o izmjenama i dopunama zakona o platama, po hitnoj proceduri. Jedina novina je da su zakonodavci konačno utvrdili da će nas novi zakoni o platama koštati dodatnih 15 mil KM, od kojih milion ide njima tj. zakonodavcima, a ostalo raji, pa nek se raspodijeli. Toliko o „uštedama, srazmjernom i linearnom“ povećanju plata.

Potom dolazimo do bitnog, tj. najvećeg projekta u BD od osnivanja. Završena je zaobilaznica, taj najveći projekat od osnivanja Distrikta, koji nas je koštao kao „svetog Petra maslo“. Ali kada će dobiti upotrebu dozvolu, niko ne zna.

Samo poređenja radi u susjednoj Hrvatskoj je kod Vinkovaca izgrađena brza cesta (dakle mnogo složeniji i skuplji objekat) za nešto nižu cijenu po dužnom kilometru i u duplo kraćem roku.

Da su oni bili „mudri“ pa izabrali naš nadzorni organ (takvi posao mogu dobiti samo u sredini kao što je naše), imali bi istu stvar, tj. kašnjenje, penale, loše projektovanje i sve drugo na što ukazuje naknadna brčanska pamet.

Ali da sve nije crno ubijedi nas naj rukovodilac u BD. Širina kružnih tokova je dobra s obzirom kakvi smo mi vozači, a naročito nije uputno vjerovati svojim očima dok ne uzmete pantljiku u ruke. Poslovanje JP Putevi je u prošloj godini završilo sa 5 mil KM dobiti, zbog naj menadžerisanja, ali to što je iz državne kase uzeto gotovih 17,3 mil od ukupnih 18,5 mil KM prikazane dobiti, najmanje je bitno, jer da nije naj menadžera, ko zna šta bi bilo.

Istina je sasvim drugačija, odnosno JP Putevi je svojim radom obezbijedilo tek oko 1,5 mil KM, a rashodi na plate su preko 2 mil KM. Ako bismo tome dodali da je naj menadžer prije dolaska u ovo preduzeće sahranio jednu osiguravajuću kuću i pri tome sebi isplatio više stotina hiljada KM za uspješno vođenje firme dobili biste jasnu sliku gdje će ovo preduzeće u budućnosti da završi, jer ono kako reče „raste“.

Draga nano Mulija molim te, ako si u zdravlju i snazi, preuzmi ovo preduzeće dok nije kasno.

 

(UBLEHA = prazno, lažno, licemjerno; najčešće je to odgovor koji pokušava da bude istinit, a u stvari je lažan)

 

„Nepošteni građanin“

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email