Dr. Azra Dervišević-Mujačić: Ko je kriv za loše stanje u zdravstvu?

Vlada Brčko distrikta BiH je tokom prethodne sedmice održala vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrano stanje u brčanskom zdravstvu. Nakon dvodnevnog zasjedanja ustanovili su da je stanje u zdravstvu loše i „jednoglasno donijeli zaključak kojim se od šefa Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta BiH traži da hitno, bez odlaganja, u saradnji sa menadžmentom Javne zdravstvene ustanove predloži mjere koje bi značile unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite na prostoru „Distrikta. Rok-60 dana.

 „Čini se da kvalitet zdravstvene zaštite ne ide u pravcu u kome smo mi to željeli i nije adekvatan ulaganjima koja se vrše u JZU.“- kazao je po okončanju sjednice gradonačelnik Siniša Milić. Čini se? Baš kao da zdravstvom u Distriktu ne upravlja upravo Vlada, pa su odjednom nakon dvadeset godina uočili da nije baš sve idilično, kao u ostalom ni u svim drugim segmentima javnog života.            Tim povodom na društvenim mrežama se oglasila doktorica Azra Dervišević-Mujačić čiji komentar o brčanskom zdravstvu govori puno više i preciznije od šturih saopćenja „gradskih otaca“, te ga uz neznatne izmjene tehničke prirode prenosimo u cijelosti:

 „Kao i uvijek na ovim prostorima svi se bave posljedicama, niko uzrokom. A stanje se može popraviti samo kad shvatiš šta je uzrok problema. Jedna velika Njemačka, tačnije njeni najodgovorniji ljudi u vlasti, su izračunali koliko im zdravstvenih radnika treba do 2030-te godine. I sada ih kupuju iz cijelog svijeta, a najviše naše Balkance (iste one koje naši nazivaju neznalicama, lopovima, neradnicima.....).

   Naravno, kod nas je i ono jučer i danas jako daleko za planiranje. Godinama, ako ćemo govoriti istinu, mi zdravsveni radnici se dopisujemo i apelujemo na najodgovornije, koji odlučuju, da nas saslušaju i bar pokušaju da nađu neko rješenje. Većina nije našla za shodno ni da odgovore na poslane dopise, koji su uredno, preko protokola zaprimili.

Vidite, mi smo itekako svjesni činjenice da u normalnom svijetu jedan specijalista porodične medicine vodi računa o najviše 2000 stanovnika. Što su zemlje razvijenije, taj broj je manji. Jedna Slovenija,npr, ima omjer 1 doktor na 1600 stanovnika. Pošto smo mi "supermeni", naši timovi broje 2500 do 2600 osoba ( govorim o sretnicima, koji su imali tu sreću da se kod nekoga registruju). Nekih 10000, to zadovoljstvo još nisu i u skoroj budućnosti neće ni iskusiti. Kroz naše ordinacije, ma kako to vama, dragi sugrađani izgledalo nevjerovatno, svakodnevno prođe 50-ak osoba.

   Svi mi, „neradnici, koji po čitav dan sjedimo i ispijamo kafe, tračamo po Domu zdravlja“, primimo toliki broj ljudi. U dječijem dispanzeru, pedijatri znaju primati i po 70  djece dnevno. O kakvom vi kvalitetu tu hoćete da pričamo?

   Neko u komentaru napisa, da niko neće da dođe ovdje da radi. Pa, ko sebe vidi u ovakvim uslovima rada? Čitam neki dan raspravu na fb kako trebaju ambulante na Ilićki i Klancu.

Naravno, moji dragi sugrađani raspravljaju, noseći nacionalne i stranačke barjake, gdje prvo da se napravi ambulanta. Samo su previdjeli i jedni i drugi, a Boga mi i treći, koji se ovdje nisu uključivali u raspravu, da nema ko da radi, čestito i kvalitetno ni u ovim postojećim. Nikako mi nije jasno kako ne vidite, da mladi doktori se zadrže koji mjesec i da ovdje borave samo dok ne srede vizu i radnu dozvolu za inostranstvo, kako ne vidite da mi koji radimo svi imamo preko 50 godina života, da ćemo svi za nekih desetak godina (nadam se da ćemo to doživjeti) silom zakona ići u penziju.

Pitate li se ko će vas tada liječiti, ima li novih koji dolaze da rade? Vidite li vi da internističku ambulantu godinama odrađuju dva doktora penzionera, vidite li da je pulmolog koji vam očitava snimke i pregleda vas penzioner, vidite li da je pedijatar penzioner angažovan da dječji dispanzer može da radi, je li vam jasno da decenijama nema hematologa, infektologa, neonatologa....

Vidite li da čitava odjeljenja u bolnici drže 2-3 doktora. Mislite li da neko mjesečno može biti dežuran deset dana po 24h? Znate li da ima doktora koji su pripravni po cijeli ili u najboljem slučaju pola mjeseca, da ne smiju kad dođu s posla kući udaljiti se od telefona, koji može u svako doba dana i noći zazvoniti?

Ne znate, kao što ne znate još mnogo toga, npr. ne znate ko je kriv što decenijama nemamo CT i MR, što su sanitetska vozila dotrajala, što se ne može organizovati mobilna ekipa HMP, što nema Centra za Palijativnu njegu za koje se godinama bore najhrabriji stanovnici ovog grada iz Udruženja Brčansko srce....

Ne znate da ti doktori koje godinama proglašavate u svim anketama najkorumpiranijim i najamoralnijim sugrađanima, nisu vlasnici benzinskih pumpi u gradu, nemaju desetine lokala, nemaju stanove po Beču, Londonu, Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, ne vozaju se u džipovima, djeca im ne jurcaju cestama u autima vrijednim stotinjak hiljada maraka....Ili, pak, znate?

Jednim dijelom svog mozga ipak naslućujete da su krivci negdje drugdje. Teško je priznati sebi da smo saučesnici u kreiranju sopstvene budućnosti i da smo slabi i nemoćni da stvari nazivamo pravim imenom. Buđenje iz sna u kojem se nalazimo biće jako bolno. Na žalost.“

 

 

Priredio: Fa.S.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email