Kakvi su nam Skupština, Vlada, Fond i ministri, zdravstvo je još dobro!!!

Menadžment Javne zdravstven ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ održao je konferenciju za medije povodom vanredne sjednice Vlade Distrikta na temu stanja zdravstva u Brčkom i zaključka Vlade kojim se nalaže JZU da hitno predloži mjere za poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga.

-    Naše stručno vijeće je zasjedalo i donijelo prijedlog mjera koji se sastoji od 59 tačaka- kazao je prim.dr Nihad Šibonjić, direktor JZU.

Javnosti se obratio i prim. dr Dušan Stokić, zamjenik direktora JZU i rukovoditelj Bolnice Brčko:

Odjel za zdravstvo je odavno bio dužan da donese određene akte, počev od strategije razvoje pa nadalje do podzakonskih akata, ali to nije učinio. U Vladi se postavljaju ministri koji nemaju nikakvog iskustva u rukovođenju zdravstvenim sistemima. Brčko nema zdravstvenu politiku-koji su dokumenti koji to definišu? 2017. godine smo tražili CT aparat, ta nabavka još nije okončana.

Tražili smo tri operaciona stola, odobrena su dva, još uvijek nismo dobili nijedan,  kazao je Dr Stokić, dodavši da se nerijetko dešava da Skupština Distrikta usvoji finansijski plan, a da ga Fond zdravstvenog osiguranja ne provodi.

Stanje u brčanskom zdravstvu nije dobro, u tome se svi slažu. No, čini se da nadležni svu energiju troše na rješavanje međusobnih odnosa i prebacivanje krivice s jednih na druge, umjesto da se posvete onome što im je posao – poboljšanju kvaliteta zdravstvene usluge za građane Brčko Distrikta.

 

S.Z.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email