Usvajanje koruptivnih amandmana samo je vrh ledenog brijega patološkog sistema koji vlada u Distriktu

Na današnjem nastavku 50. zasjedanja Skupštine Brčko Distrikta BiH usvojeni su poslanički amandmani na Izmjene i dopune budžeta za 2019. godinu u iznosu od oko desetak miliona KM, a nakon toga i same Izmjene i dopune budžeta za 2019. godinu u iznosu od 18,5 miliona KM, tako da ukupan budžet za 2019. godinu iznosi 248 miliona KM. Baš mnogo para.

   I pored svih javnih kritika, pa i od strane zvaničnika Distrikta i Supervizora, na amandmane vladajućih poslanika kojima oni, mimo bilo kakve procedure, dodjeljuju javna sredstva u iznosu od oko desetak miliona KM kome hoće i koliko hoće, i ove godine nastavilo se sa ovom praksom.

   Osim dvojice opozicionih poslanika, Burića (SDP) i Purića (SDS) niko drugi nije uputio ni riječi kritike na ovu amandmansku praksu usvajanja budžeta koja traje godinama. No, lamentirati i moralizirati nad ovom praksom pokazalo se neučinkovito.

   Ako je moguće da poslanici dodjeljuju javna sredstva kome hoće i koliko hoće postavlja se pitanje o kakvim se to zakonima radi.  Ako su zakoni u redu, onda se postavlja pitanje kakva je to pravna država gdje se zakoni ne poštuju i  ko je taj ko treba da brani zakone i sankcioniše one koji ih krše. Bez toga sve je moguće pa i mnogo gore stvari.

   Odgovornost za ovo snosi, prije svega, Pravobranilaštvo, koje štiti javni interes Distrikta i prati da li se javna imovina Distrikta koristi u skladu sa zakonom. Gradonačelnik je odgovoran jer predlaže budžet, a amandmani su sastavni dio budžeta.

.
   U svim iole pristojnim demokratskim zemljama poslanici koji ovo rade kao i oni koji za to glasaju bili bi politički mrtvaci. No, mi nismo ni iole pristojna demokratska zemlja. Ovdje je stvoren sistem u kojem se nagrađuje nerad, neznanje, poltronstvo, lopovluk, pa tako i poslanici koji ovo rade.

   E, ako je sve to tako i ako je sve to moguće, a da nema ozbiljnije reakcije, onda treba znati da je to samo vrh ledenog brijega jednog patološkog javnog sistema koji upravlja našim životima. Privatizacija desetak miliona javnih sredstava od strane poslanika još bi se mogla i progutati da se ne radi o privatizaciji svih javnih funkcija, od obrazovanja i zdravstva, do zapošljavanja i javnih nabavki i svega drugog o čemu odlučuje javna vlast. Naše zdravlje, naše obrazovanje, naše zapošljavanje i sve ostale javne usluge  zavise od samovolje ili dobrog raspoloženja ljudi koji su na vlasti. Tako se formalno demokratski izabrana vlast, koja nije ograničena zakonima,  pretvara u čudovište koje na razne načine ždere svoje građane. Građani, ako vam je dobro, onda ništa.

 

E.U.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email