BRČANSKO PROLJEĆE ILI BRČANSKA HIPERPRODUKCIJA ( NE)KULTURE

   Konačno je završeno još jedno ,,Brčansko proljeće”. Zamišljeno je, vjerovatno, da zabavi publiku željnu kulturnih sadržaja i da promoviše i podstakne kulturno stvaralaštvo talentovanih Brčaka.

   Da su toliko talentovani, ni sami Brčaci nisu znali dok im se nije ukazala prilika da, na račun Vlade, pišu do mile volje i objavljuju svoje životne priče, iz dana u dan promovišući bezbrojne knjige, čijem broju bi zavidjeli i mnogo veći kulturni centri od ove naše provincije. Kao vrhunac spisateljske hiperprodukcije, a u brčanskom trgovačkom maniru, kao što su se nekad od kuće do kuće prodavala jaja i sir, počele se prodavati knjige novopečenih pisaca.

   Bogatstvo sadržaja ,,Brčanskog proljeća” publiku je ostavilo bez daha. Jadni ljudi nisu imali vremena da stignu na silne promocije, izložbe, predstave, koncerte...a još je sve bilo džabe. Nisu se promovisali samo domaći autori, dovođeni su i brojni eminentni i manje eminentni pisci, glumci, pjevači i grupe sa svih strana, ali, naravno, ne džabe. Njima je dobro plaćeno.

   Ko ih je gledao, koliko je publike bilo, da li je bilo na nivou i je li se isplatilo, su pitanja koja će, nadajmo se, dobro proanalizirati organizatori koji su osmislili spektakularno proljeće u našem gradu. Možda će se neko zapitati ko čini publiku ili konzumente svih tih silnih događanja. Možda će, konačno neko, oslušnuti puls ovog grada i približiti kulturne sadržaje mladim ljudima, učenicima, prije svega srednjoškolcima, koji uglavnom putuju i ne mogu ići u pozorište u terminima koji se ne uklapaju u red vožnje, dok se istovremeno predstave izvode pred praznom ili polupraznom dvoranom.

   Kao šlag kulturnog proljeća u Brčkom bio je koncert Selme Bajrami. Nažalost, ili nasreću, ,,zadivljene” publike, iza nje su im kao uspomena ostale brojne fotografije tipične savremene, razgolićene i raspojasane pjevaljke i gomile smeća da svjedoče o (ne)kulturnom transu i meraku Brčaka koji ispraćajući proljeće, dočekuju sljedeću mega-manifestaciju Savski cvijet…

   U ovom kratkom predahu, vjerovali ili ne, već nastaju nove knjige, dobijaju se novi grantovi i svi se spremamo za novi (ne)kulturni brčanski maraton. Nije važno što ćemo opet biti zatrpani svim i svačim, što će pet-šest istih faca biti stalna, već pretplaćena publika, koja neumorno ,,štambilja” sve što se nudi. Važno je da Vlada i nadležno odjeljenje ne pitaju šta košta kad je narod u pitanju. U pauzama između kulturnih dešavanja svi mogu  da se osvježe u novootvorenom bazenu u gradskom parku, u obliku (savskog) cvijeta.   

 

M.E.P.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email