GDJE NESTADE „ica“ tu dođe mjesečno novih 7 stotina markica

Nemoguće je ovih dana proći gradom a da ne primijetite na bilbordu nasmiješena lica učenika generacije i gradonačelnika.

I tako dok stanovnici diljem naše domovine u stampedu odlaze nekud, u nadi da će uspjeti izgraditi bolji život za sebe i porodicu, pogledam lokalni budžet i otkrijem „toplu vodu“ narodski rečeno.

Rješenje gorućeg problema većine BH građana „kako preživjeti“ je u jednostavnom, samo jednom potezu gumice.

Dakle, o čemu se radi:

 1. potrebno je da studirate po “bolonji“, preporuka je neki od lokalnih privatnih univerziteta.

2. nakon toga, namjerno preskačem fazu zapošljavanja jer sam nju već davno pojasnio, dolazimo do gramatičke rekonstrukcije radnog mjesta. Ta nova metoda u reformi javne uprave sastoji se u sljedećem:

sekretarica ....postaje .....sekretar.

3. polna ravnopravnost mora biti vaša ideja vodilja, jer ne mijenja se samo ime nego i pol radnog mjesta,

I na kraju, rezultat svih ovih peripetija:

Sekretar  zamjenika gradonačelnika .......VI1 991.10 -----VII6 1,679.82

Sekretarica predsjednika i potpredsjednika Skupštine ......VII3 1,287.36 Sekretar predsjednika i potpredsjednika Skupštine ...........VII6 1,679.82

Da zaključimo, djeco ne gubite nadu, školujte se, smiješite se. Čak i ako vas neko pravi ludim...npr. nedavno prilikom upisa u školu pošalju vas da izvadite rodni list, a prethodno na oglasu pročitate da će to škole pribaviti po službenoj dužnosti. Nasmiješite se čak i kad  vam „šalteruša“ održi predavanje da su dobili mail da ne izdaju rodni list za upis u školu, ali da ga možete dobiti po cijeni od 2 KM, te da kažete da je u neku drugu svrhu (malo lažite sami sebe).

Nasmiješite se i studirajte po "bolonji", samo ne zaboravite da lokalne moćnike zamolite da vam u nazivu radnog mjesta obrišu „ica“, jer vam to dođe mjesečno novih 7 stotina markica.....malo li je.

 

 

 
„Nepošteni građanin“

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email