KOLOBARA-ZABORAVLJENA I ZAPUŠTENA MZ U SRCU GRADA?!

Budžet Brčko Distrikta BiH je dovoljan ili i više nego dovoljan da zadovolji potrebe svih građana Distrikta bez obzira u kojoj mjesnoj zajednici živjeli. Popravke stare  i izgradnja nove infrastrukture u Distriktu moralo bi da bude nešto što se rutinski završava i o čemu se brine vlast Distrikta.

Međutim, ukoliko prođete gradom vidjet ćete da naprijed izrečene pretpostavke ne važe za sve mjesne zajednice u Distriktu. Jedna od takvih je MZ Kolobara. Smještena u samom srcu grada, u koju niko ništa ne ulaže već  godinama. To je MZ koja je jednostavno zaboravljena.

U Kolobari ne radi Hadži Mehagina česma. Po pitku vodu građani ove MZ moraju ići u druge dijelove grada. Već godinama je neasfaltirana ulica ispod šetališta uz Brku koja vodi do pijace i po kojoj vozite kao da jašete divljeg konja na rodeu. Zbog isticanja fekalija u rijeku Brku  građani trpe ogroman smrad. Ulična rasvjeta je tek ponegdje postavljena. Ulice su uske i pune rupa, i da ne nabrajamo dalje. Jednostavno kvalitet života nije isti kao u nekim drugim dijelovima Distrikta, uključujući tu i mjesne zajednice van grada koje, takođe, imaju mnogo bolje uslove i u koje se mnogo više ulaže nego u Kolobaru.

Zašto je to tako? Valjda zato što u brčanskoj vlasti građani MZ Kolobara nemaju svoje predstavnike pa se u Budžetu Distrikta ne može naći mjesta za osnovne potrebe građana ove mjesne zajednice!? Nažalost, ova konstatacija nije daleko od istine. Iako za zadovoljavanje osnovnih potreba građana političari ne smiju  praviti razlike. No, na žalost je tako.  Šta još reći na sve ovo, osim da će valjda vapaj Kolobare da se vlast pobrine i za nju stići do ušiju naših „velikih“ političara. Kolobara je ogledalo grada, bar jednog njegovog veoma bitnog dijela.

 

A.U.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email