Brčak Arman Korajac u društvu najvećih umova današnjice, dobitnika Nobelove nagrade

   Mladi naučnik postdiplomac teorijske i matematičke fizike Arman Korajac koji trenutno brani master tezu na Ludwig-Maximilians-Universität München prije nepun mjesec bio je privilegovan da bude u društvu najvećih umova današnjice, dobitnika Nobelove nagrade iz oblasti fizike, hemije i medicine. Kako kaže to je zaista iskustvo za pamćenje.

- Nažalost, bio sam jedini Bosanac na tom velikom skupu koji je trajao 5 dana, a družiti se, razgovarati, ručati sa takvim veličinama je benefit koji se ne nalazi na internetu, ali ni na fakultetima. Promatrate sam vrh i korijen svih problema i postignuća današnjice i koristite svaki momenat da naučite i spoznate put koji je namijenjen vama kako bi ste sutrašnjicu učinili boljom.

Zahvaljujući njemačkoj vladi Arman je i bio jedan od učesnika ovog skupa ali ne treba ni zanemariti da mu je ona, takođe, obezbijedila i školovanje bez ikakvih obaveza prema njemačkoj državi što je za svaku pohvalu, ali i dokaz da se talentovanim ljudima trud isplati i podstiče.

Nije do toga došao lako, zatekli smo ga kako za svojim radnim stolom uz računare i listovima prepunim algoritama i formula pokušava objasniti neslaganje izmedju eksperimenta i Standardnog Modela (teorije) u vezi sa procesom prelaza b kvarka u s kvark i dileptonski par pomocu SMEFT-a (Standard Model Effective Field Theory), ovo možda zvuči apstraktno ali ovo je fundamentalna nauka od koje cijelo čovječanstvo ima korist. Vrh stola mu krasi "Zlatna značka" UNSA na koju kaže da je posebno ponosan. Prvo su rijetke u Brčkom, a onda upravo te godine stigle su dvije zlatne značke u Brčko i to tačnije obje u Mjesnu zajednicu Gluhakovac zahvaljujući Nejri Fazlović njegovoj komšinici. Nejra je isto tako ostvarila "zlatni" uspjeh na Veterinarskom fakultetu. Nažalost, nije se ovaj grad previše dičio ovim "zlatnim" uspjesima mada je veoma rijedak u Brčkom pogotovu sa priznatih univerziteta. No to ga to ne sikira i ne obeshrabruje. Bukvalno svaki slobodan dan kojeg ima na fakultetu iskoristi da doleti u Brčko, kaže "ovo je moj grad i njega najviše volim".

Na kraju njegov post na FB govori o ponosu ali i kritici na BiH

"Presretan što mi se ukazala šansa da se i ime moje zemlje Bosne i Hercegovine nađe na listi "Lindau Laureate Meeting" kao i mene mladog naučnika. Zahvaljujem DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) što je omogućila da se ovo desi i nadam se da će moja zemlja jednog dana shvatiti vrijednost kakvu ima u nama mladim naučnicima.

 

A.K.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email