Brčko Distrikt je nacionalno podijeljena teritorija: ČELNE FUNKCIJE U GRUNTU NACIONALNIH (RAS)PODJELA

Multietničnost, zapošljavanje prema profesionalnim kriterijima, moralna podobnost  i upravljačka sposobnost za čelne funkcije institucija, samo se neki od postulata na kojima bi prema Statutu Distrikta i Arbitražnoj odluci trebao da funkcioniše Brčko Distrikt BiH.

Pogled 20 godina unazad ne može nikome dati za pravo da tvrdi da su ovi postulati ispoštovani i da se funkcionisanje Distrikta u praksi zasniva na njima. Ovdje ćemo se dotaći samo čelnih funkcija u Distriktu kao jasnih indikatora i ogledala političke moći u smislu nacionalnih raspodjela vodećih mjesta u institucijama Brčko Distrikta.

Izuzev funkcija u Vladi Distrikta, čija je raspodjela predodređena izbornim rezultatima i dogovorima političke većine, postoji mnoštvo izuzetno važnih pozicija u Distriktu sa kojih se rukovodi njegovim institucijama a koje ne mijenjaju etnički ili nacionalni subjektivitet i za koje se slobodno može reči da su postale grunt nacionalnih raspodjela.

Tako je Predsjednik Apelacionog suda Srbin, Predsjednik Osnovnog suda Hrvat, Javni tužilac Bošnjak, Šef Policije Srbin,Šef Pravobranilaštva Srbin, Šef Direkcije za finansije Hrvat, Ureda za reviziju Bošnjak, JP Komunalno Bošnjak, JP Putevi Srbin, JP Luka Hrvat, Fonda zdravstvenog osiguranja Srbin, Zavoda za zapošljavanje Srbin, Razvojno garantnog fonda Srbin.

Ovo su otprilike sve bitnije čelne funkcije Distrikta. I zamislite, u zadnjih 20 godina, odnosno od osnivanja svake od ovih institucija, nikada se ni u jednom slučaju nije promijenila nacionalna struktura rukovodećih ljudi u tim institucijama!!!

Pa, da li je moguće da nacionalne podjele ili raspodjele idu tako daleko da ni sposobnost kadrova u Distriktu ništa ne znači. Izvršena nacionalna raspodjela toliko je zacementirana da postoji strah da bi etnička promjena na upravljačkoj funkciji mogla otvoriti mnoga nezgodna pitanja koja sežu i do 20 godina unazad. Prije svega ona vezana za kriminal i korupciju.

Ne ulazeći u ravnopravnu raspodjelu ovih funkcija ( 7 Srba, 3 Bošnjaka i 3 Hrvata, ostalih naravno nema) koji su rezultat monopola nacionalnih političkih lidera iz sva tri naroda, može se samo konstatovati da takva politika prema kojoj NIKO ne može ni na koji način doći na nacionalno fiksirane funkcije SRBINA, HRVATA, BOŠNJAKA, iako je najsposobniji, ne može voditi Distrikt u razvoj i prosperitet ma koliko budžet Distrikta bio velik i imućan. Brčko Distrikt BiH je jednostavno nacionalno podijeljena teritorija.

 

A,U.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email