ODSABURILA NANA FATA, I MI ĆEMO……….. VALJDA

Za vjernike džuma-namaz ima ogroman značaj. Smatra se da se brišu grijesi počinjeni između dvije džume onome ko na iskren I ispravan način obavi te molitve. Sam značaj petka kao dana u islamskom svijetu je ogroman.

U taj dan je, prema vjerovanju, stvoren Adem a.s., u taj dan je uveden i izveden iz Dženneta, a također se vjeruje da će Sudnji dan biti i petak. Baš kao u svim manjim i većim mjestima širom svijeta gdje se prakticira islam, tako je i u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine veliki broj vjernika u vremenu između 13 i 14 sati u jednoj od Brčanskih džamija.

Međutim kako je Brčko distrikt specifikum u mnogim stvarima, takav je slučaj i sa klanjanjem džuma-namaza. Pored vjernika koji se nalaze u vjerskim objektima, na džumu-namaz svakog petka redovno dolaze i pripadnici saobraćajne Policije Brčko distrikta BiH koji redovno uz pratnju pauk-a dočekuju vjernike i ukrašavaju njihova vozila kaznama za nepropisno parkiranje. Na njihovu radost ili žalost (za ovo prvo nisam siguran), sva obilježena parking mjesta su popunjena, tako da se mnogim vjernicima ne ostavlja puno mogućnosti osim da dolaze padobranom ili da svakog petka plaćaju kaznu za dolazak na džumu (pardon, nepropisno parkiranje). Iako se mnogi predstavnici iz reda Bošnjaka (naročito u vrijeme izbora) pozivaju na potrebu očuvanja jedinstva, vjerske i svake druge tradicije, niko se od vjerskih i političkih predstavnika bošnjačkog korpusa nije oglasio po ovom pitanju, mada je ovaj  način skretanja pažnje na činjenicu da u Brčkom žive i Bošnjaci postao redovna policijska praksa.

Niko naravno ne traži od Policije da se odrekne kažnjavanja za nepropisno parkiranje, ali se barem petkom u blizini džamija u tih sat vremena koliko otprilike traje obred, može pokazati barem minimum tolerancije prema drugim i drugačijima u šta se kunemo, ili naći neki manje upadljiv dokaz o vjerskoj netrpeljivosti i torturi. Možda griješim, možda ovo nije pritisak i opomena za Brčanske bošnjake da u tolikom broju ne dolaze na molitvu, nego samo slučaj nesretnih okolnosti jer je u pitanju radni dan, a pauk ne radi nedeljom i u kladionice dolaze novi bilteni, i to baš kada je vrijeme za molitvu vjernika drugih vjeroispovijesti.

Na kraju samo još jedna napomena;

Vjerska je obaveza klanjati džuma-namaz svim vjernicima muškarcima koji moraju ispuniti sljedeće uslove;

- Da su slobodni ( da nisu robovi ili zarobljenici),
-  Da su u svom gradu,
- Da su zdravi,
- Da su sigurni od napada,
- Da nisu slijepi ili slabovidi i,
- Da su sposobni hodati

Pitanje za sve nas je, šta smo mi od svega navedenog.

 

D.D.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email