„Pukla“ vladajuća većina na Zakonu o fiskalizaciji: Hoće li gradonačelnik podnijeti ostavku?

   Na jučerašnjem (23.10.) poslijepodnevnom zasjedanju Skupštine Brčko Distrikta BiH najviše pažnje je izazvao gradonačelnikov prijedlog izmjene Zakona o fiskalizaciji.

S jedne stane Bošnjaci vladajuće većine koji uporno osporavaju gradonačelnikov prijedlog da se advokati na godinu dana izuzmu iz fiskalizacije. S druge stane srpski predstavnici vlasti koji podržavaju gradonačelnikov prijedlog. Hrvati, bar zvanično, mudro šute.

   
   Nakon žestoke rasprave Zakon nije dobio potrebnu većinu. U svakoj iole civilizovanoj i demokratskoj sredini gradonačelnik bi podnio ostavku jer njegov prijedlog nije dobio podršku većine. Gradonačelnik bez podrške većine ne može obavljati svoju funkciju. No, u našim uslovima smiješno je o tome i razmišljati.

   Ono što ostaje nejasno su razlozi koji su motivisali bošnjačke predstavnike u vlasti da odbiju gradonačelnikov prijedlog. Ovdje se zasigurno ne može govoriti o nekim principijelnim ili još manje nacionalnim razlozima.

   Gradonačelnik je u toku rasprave insistirao da se ne gubi vrijeme na raspravu nego da se što prije pristupi glasanju jer je njegov prijedlog navodno usaglašen. Za njega su glasali svi članovi Vlade, dakle i predstavnici onih stanaka koje su na Skupštini osporavali gradonačelnikov prijedlog.

 
    Šta je uticalo na bošnjačke poslanike iz vladajuće većine da odstupe od navodnog dogovora i obore gradonačelnikov prijedlog, nakon što su ga podržali na Vladi, saznat ćemo ubrzo. Ovdje vlast funkcioniše po principu ja tebi, ti meni. Ako daš i dobit ćeš. Očito neko nešto nije dao da bi Zakon o fiskalizaciji prošao. Sada slijedi, po ovoj logici, ako nisi ti meni, neću ni ja tebi.

 

E.U.

 

Veza:

Adem Ribić pojasnio: Nije bilo “ja tebi, ti meni”, nego samo “daj meni”

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email