ODRŽANA TRIBINA SDA U BRČKOM BEZ NAJAVLJENOG PREDSJEDNIKA IZETBEGOVIĆA

   U petak 07. jula trebala se održati Tribina SDA Distrikta na temu Odgovori SDA na aktualna politička pitanja, na kojoj je već ranije kao gost najavljen predsjednik SDA BiH i bošnjački član Predsjedništva BiH g. Bakir Izetbegović. Tribina je održana, sa zakašnjenjem od par sati, ali na njoj se nije pojavio g. Izetbegović. Mada su na javnim mjestima do samog početka Tribine bili okačeni plakati koji su najavljivali njegov dolazak.

Na Tribini se pojavio g. Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Djelovalo je kao da je gospodin Bakir Izetbegović zaboravio na Tribinu u Distriktu, pa ga je u zadnji moment morao mijenjati Šefik Džaferović.
   Tribina je održana u napetoj atmosferi, jer je očigledno da su organizatori i posjetioci  bili frustrirani nedolaskom dugo očekivanog i bučno najavljenog voljenog vođe. Predsjednik lokalnog SDA Esed Kadrić se potrudio da među aktualnim političkim pitanjima istakne dobar izborni rezultat lokalnog SDA i njihovu dominirajuću poziciju među Bošnjacima u aktualnoj vlasti. Među najbitnijim političkim pitanjima u  BiH, gospodin Džaferovič je spomenuo bitnost približavanja BiH Europskoj uniji i NATO-u, a posebno je apostrofirao anticivilizacijske napade g. Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a na SDA, Bakira Izetbegovića i njegovu porodicu, kao očigledno najvažnije političko pitanje u BiH, po SDA-u.
   Očigledno je da, ne samo izostanak predsjednika Izetbegovića, nego i razlozi sazivanje same tribine, kao i ono što se moglo čuti na samoj Tribinu ukazuju da je vrh SDA BiH već odavno izgubio vezu sa realnim problemima Bošnjaka i BiH. Najbitnija politička pitanja u BiH za njih postaju unutarstranački sukobi i povrijeđena sujetna politička ambicija  Bakira Izetbegovića i njegove «Ledi Magbet». To se upravo dešava u trenutku kada je brčanska SDA zaista napravila dobre izborne rezultata i kada je postala najbitniji bošnjački politički faktor u vlasti Distrikta. Sada joj uistinu treba podrška i pomoć, i to ne samo stranačkog vrha, nego i državnih institucija, u rješavanju nagomilanih problema u Distriktu.
   Bez obzira na dobre izborne rezultat lokalna SDA je izraženo opterećena ruralnim populizmom koji možda donosi dobre izborne rezultate ali i loše kadrove, kao i nedostatak globalne vizije kuda idu Bosna, Bošnjaci i Distrikt, koju treba operacionalizirati u konkretnu politiku. Umjesto da dobije upute i podršku za otklon od savezništva sa politikom «podmetanja i privatnog poduzetništva»  i približavanje lokalnim urbano prosvjećenim političkim partnerima lokalna SDA, i ne samo ona, nego i svi Bošnjaci u Distriktu, kao i Distrikt u cjelinu, su poniženi ovakvim, bez obzira na opravdanost razlog, nedolaskom g. Izetbegovića u Brčko. Naravno, ovo je samo jedan od eklatantnih promjer dugogodišnje  politike Sarajeva (državnog vrha) spram Distrikta.
   Razlog za dolazak bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u Distrikt, u kojem niko od ozbiljnijih bošnjačkih političara nije došao u državnu posjetu godinama, svakako nije smjela da bude Tribina lokalnog SDA, nego je to trebali biti posjeta Distriktu, vezana za pitanja očuvanja njegovog statusa sadržanog u Konačnoj arbitražnoj odluci, koji se već godinama dovodi u pitanje «entitetizacijom» Distrikta i marginalizacijom bosanske i bošnjačke politike u Distriktu.
   
S.E.Z.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email