Muka mi je više od natpisa u stilu „borba protiv korupcije“

Evo razmišljam već neko vrijeme kako da počnem ovu priču, koji naslov da joj dam....muka mi je više od natpisa u stilu „borba protiv korupcije“. Gledam neki dan organizovano dijeljenje letaka i slično, a sve pod motom PREKINIMO LANAC KORUPCIJE.  

A oko štanda nigdje nikoga,  a bogami ni  lanca da ga probam prekinut...

Dakle priča počinje ovako...bila jednom jedna institucija koja se borila protiv korupcije i u njoj nekoliko sekretarica. Zašto sekretarica, e pa vidjet ćete u nastavku. Čule dakle sekretarice da ima prestižni fakultet u njihovom Distriktu. Ko god ga uplati, pardon upiše, napreduje u karijeri (naravno u javnim preduzećima ili vladinim odjelima).... jer tu se samo najsposobniji probijaju.

Kad su isplatile, pardon položile zadnji ispit, krenuše u potragu za boljim, višim, uglednijim i nadasve plaćenijim radnim pozicijama.

Da se ne bi mnogo mučile oko potrage za takvim poslovima sjetiše se rukovodioci, one institucije, da izmijene organizacioni plan i osmisle nove pozicije na koje će moći konkurisati i osobe bez radnog iskustva, jer to je poseban uslov koji sekretarice nisu stekle, a penzija se bliži, dakle nema se puno vremena, valja žurno djelovati.

I raspisaše oni tako „javni konkurs“...mislim na one iz one iste institucije koja se bori protiv korupcije. U komisiji za izbor sve ugledni, visoko pozicionirani kadrovi, kojima je borba protiv korupcije životni moto.

Provedoše oni postupak i odabraše. „Moreš mislit ljudino“ rekao bi Ramiz Zmaj, sve sekretarice i drugi adminstrativni službenici, iz one iste institucije koja se bori protiv korupcije, koji posvršavaše ugledne brčanske fakultete postaše najbolje rangirani i odabrani.

I ptice na grani, ne samo u Distriktu, već i van njega su znale da je konkurs „predviđen“ za administrativne radnike, institucije što se bori protiv korupcije, te da je i sama sistematizacija radnih mjesta pisana na osnovu njihovih ličnih kvalifikacija.

E tako se bedem u borbi protiv korupcije ponašao prije samo par godina. I sad neko treba da povjeruje priči o odlučnoj borbi, čišćenju svojih redova i sličnim parolama.

Bolest je toliko uzela maha da bolesniku nema pomoći.

 

„Nepošteni građanin“

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email