Košarac i Milić uvlače Brčko Distrikt u projekt konfederalizacije Vijeća ministara BiH

   Prilikom nedavnog sastanka sa članovima Vlade Brčko Distrikta BiH Staša Košarac, ministar spoljne trgovine u Vijeću ministara BiH i potpredsjednik SNSD-a,  promovirao je novu metodologiju rada Vijeća ministara BiH koji zastupa novi predsjednik Vijeća Zoran Tegeltija. Ta metodologija zasniva se na principu 1+1+1, što bi trebalo značiti da državnu politiku Vijeća ministara treba da kreiraju entiteti R Srpska i Federacija BiH, te Brčko Distrikt BiH, kao da tamo u Vijeću ministara već ne sjede predstavnici entiteta i konstitutivnih naroda.

   Ovo je perfidan način uvlačenja Brčko Distrikta BiH u projekt oduzimanja autonomnih ovlasti Vijeću ministara BiH definiranih Daytonskim sporazumom i Ustavom BiH. Na taj način bi se konfederaliziralo Vijeće ministara BiH jer bi se za svaku njegovu odluka tražila suglasnost entiteta, a sada i Brčko Distrikta BiH.  

   Sve to je samo dio velikosrpskog projekta entitetizacije BiH i državnih organa vlasti BiH, odnosno njene podjele na dva entiteta kao izvorno suverena subjekta. Tako bi BiH bila provizorij (privremeno stanje) koji traje dok postoji suglasnost entiteta, a sad i Brčko Distrikta BiH.

    Davanje ovakvog značaja Distriktu od stane Košarca (SNSD-a) proizilazi iz toga što je velikosrpska politika zaključila da će u Brčko Distrikta od sada pa nadalje glavnu riječ voditi SNSD, korifej velikosrpskog projekta , i da će i nakon narednih lokalnih izbora mjesto gradonačelnika ponovo pripasti predstavniku srpskog naroda (SNSD-u).

   To nije nerealno ni očekivati kada se zna da Brčko masovno napuštaju prije svega mladi Bošnjaci, Hrvati su već odavno otišli, a aktualni predstavnici Bošnjaka u vlasti pristat će na sve samo da budu dio vladajućeg koalicionog paketa kako bi sačuvali svoje udobne i dobro plaćene fotelje.

 

 

E.U.

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email