BRČKO, TAMNI VILAJET IZ KOJEG KAO DA IZLAZA NEMA ili kako se SNSD i SDA međusobno hrane

   Pakleno je ovih dana u Brčko Distriktu BiH. Obično se kaže da treba pustiti da se strasti smire, da sve lijepo prenoći pa donositi određene zaključke. Mnogo toga je već napisano o hiljadu zastavica koje su povodom Dana nezavisnosti BiH okačene ( naglavačke ) u centru grada u povodu obilježavanja praznika države BiH od strane jedne nevladine udruge iza koje vjersko-stranački lobi, koji je trenutno u vlasti, pokušava na krilima patriotizma regrutirati i disciplinirati pripadnike svog naroda za predstojeće izbore.

 Scenarij populističkog patriotizma sa jakim strastima natopljenom retorikom ponavlja se pred svake izbore. Narodi koji na ovim prostorima žive svoju hiljadugodišnju priču umjesto da se ogledaju u ogledalu prijatelja svog, ogledaju se u onom Drugom u kojem vide neprijatelja svog.

   Tako su aktivisti SNSD-a 9. januara u Brčkom dijelili bedževe i zastavice u bojama RS-a. Predsjednik mladih socijaldemokrata Ljubomir Nišić rekao je: ,, Smatramo da je važno da se zastava kao simbol RS-a svakoga dana ističe, a posebno sada, kada obilježavamo njen rođendan. Ovim gestom šaljemo poruku jedinstva, ali istovremeno pokazujemo da RS živi i u Brčko distriktu.’’ Za Druge tu mjesta nije bilo.

   E pa, ne živi samo RS u Brčkom, živi tu još puno njih Drugih… Tako se  i za ono (Dan nezavisnosti) što ima međunarodni legalitet izabrao isti scenarij, jer je nekome u pozadini tako odgovaralo.

   Po logici, kad mogu oni, možemo i mi; I mi konja za trku imamo ( a i zastave, i PUK vojske, a ako zatreba i bedževe). Pozivani su na proslavu Dana neovisnosti BiH isključivo Bošnjaci, uz asistenciju Islamske zajednice, da bi se javno mahalo zastavama i javno isticao bosanski patriotizam u ime suverene, nedjeljive i nezavisne BiH. A suvereniteta, nedjeljivosti, neovisnosti i državnosti sve manje i manje u Brčko Distriktu BiH, pa i u BiH.  

   Obilježavanje državnog praznika odvijalo se pred vratima državnih institucija (Vlade I Skupštine) a ne u državnim prostorijama. Organizatori nisu bile državne institucije ni lokalni državni funkcioneri koji primaju platu od države, nego nevladine organizacije. Održano je više svečanih sjednica, po stranačkom principu odvojenih.

   Bila je to mobilizacijska vježba javnog ispoljavanja patriotizma. Puna suspregnutih emocija i oslobođenih frustracija koje su izazivale osjećaj ponosa i dostojanstva što se mogu, bar za trenutak i u masi, javno ispoljiti. Paradoksalno, u konačnici ova plima čistog bosanskog patriotizma završava kao separatizam.

   Jer, nakon ove proslave dolaze druge, pa treće… proslave koje slave nešto sasvim drugo a koje se međusobno hrane. Sve po istom scenariju, u inat onome Drugom i protiv onoga Drugog; Iako nije po zakonu, al kome smeta.

   I nema izlaza iz začaranog kruga, nema svjetla u ovom našem tamnom vilajetu. Važno je dobro naelektrisati atmosferu, smisliti što ubojitije scenarije, privući u vjersko i nacionalno stado što više birača za izbor vlastite stranke i vođe. A poslije izbora …

MRAK. Mrak naš brčanski, mrak naš bosanski.  To vam je brčanskI (bosanski) TAMNI VILAJET iz kojeg kao da izlaza nema.

 

M.E.P.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email