Ko uz ljude koji vode zdravstvo u Sarajevu, Izetbegovićku i Mesihovića, preživi koronavirus, bit će priključen na zlatne respiratore!

Može izgledati kao zlonamjerna, pristrasna i preteška  hiperbola, ali pojavljivanje u Sarajevu bilboarda sa kojima se građanima također obraća jedna doktorica, Sebija Izetbegović i reklamira sebe i svoje medicinske vještine, štrecnulo me i podsjetilo na plakatsko samokreklamiranje Legijinih "hećima za terorizam". Ako je u to  vrijeme, nedugo nakon 11.9. 2001.,  dominantna planetarna pošast bio terorizam, danas je to koronavirus na kojeg sa bilboarda upozorava direktorica Kliničkog centra u Sarajevu.

"Dragi građani, molimo vas da ostanete u svojim kućama kako bismo mogli raditi sa onima kojima je to potrebno", poručuje "prva do Bakira", pa nastavlja u istom edukativno-demagoškom tonu. "Zdravstveni radnici koji imaju puno znanja su na prvoj liniji. Hrabri smo i borit ćemo se za svaki život kao da je naš vlastiti. Poštujte pravila kriznog štaba i mjere opreza".

Teoretičarima medija je poznato još od od onog genijalnog Kanađanina McLuhana da je medij sam po sebi poruka. Plakat je, bez obzira kakvim ga sadržajem popunili, medij marketinga, propagande, (samo)reklame. Šta čini direktorica jedne od zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo? Krijući se iza zabrinutosti za zdravlje građana, reklamira sebe. Ne protežira ona  čak ni kliniku na čijem je čelu već godinama i čije zaposlenike nije udostojila potpisati iza svog blještavog imena i omamljujućeg prezimena. "Diversificirala" je direktorica UKC Sebija Izetbegović svoju neukusnu, iritantnu, primitivnu, samoljubivu propagandu od početka užasa sa pandemijom korone, zatrpava svojim irelevatnim, nekopetentnim  izjavljotinama novine i portale, stranačke i bolničke infromativne kanale. Ona je lično nabavila 150 hiljada testova ("jedan test za mog Bakira") koje doduše još niko nije vidio, niti bi ih vidio da se ona baš o svemu pita i o svemu odlučuje. Jer, testovi su prirodni neprijatelj njenoj seljačkoj  propagandnoj strategiji koja bi se mogla ispostaviti kao omanji masovni zločin protiv civilnog stanovništva, prema kojoj je tamo gdje se ona pita odlučuje, kupuje, postavlja i smjenjuje, samo med i mlijeko teku, nema zaraženih, ima izliječenih, zdravih, sretnih, zadovoljnih i zahvalnih. Test je, svugdje u svijetu jedina mjera i indikator istine, bolne, ili manje bolne,  o dimenzijama i učincima nemilosrdnog pandemijskog neprijatelja, u Kantonu Sarajevo ga se "cenzuriše" u ime svijetle sadašnjosti i blistave budućnosti. Sebije Izetbegvoivić i njenog porodičnog i jaranskog društvanceta koje je svojeručno rasporedila po  ministarstvima, diplomaciji, javnim preduzećima.  

   
Jedna gospođa iz Hrasnice nije poslušala preporuke sa bilboarda "doktorice za koronavirus"  nego je samoinicijativno i nedgovorno iste večeri u vozilu hitne pomoći krenula u Dom zdravlja na Ilidžu. Preminula je tokom vožnje. Punih deset dana nesretna je žena obilazila lokalnu ambulantu, niko u njenim dramatičnim, pogibeljnim simptomima nije prepoznao mogućnost da je zaražena korona virusom. Niko je nije uputio na testiranje, jer u zdravstvenom sistemu kojeg personificira i prisvaja doktorica sa bilboarda pacijenta se testira tek nakon što uspješno  podlegne. U sistemu za kojeg neko duhovito i tačno zaključi kako imamo više ministara nego respiratora.

DOK STOJIM SA ŠANKOM DJELOMIČNO ZARAŽEN..

Istini za volju, nije samo po sebi  loše imati ministre, pod uvjetom da  su odgovorni, sistematični, kompetentni, empatični, uvjerljii  poput Alena Šeranića, ministra zdravlja u Republici Srpskoj. Nevolja je, na rubu tragedije, ako se ministar zove i preziva Rusmir Mesihović, (čiji je izbor u početku zvučao kao loš, prežvakan vic, ali, eto, avaj,  nije) koji je punih dvadeset godina na ovoj ili nekoj drugoj visokoj funkciji, ispred svoje sadašnje, ili prethodne političke stranke, suodgovoran za neizlječivo, korpucijom, klijentelizmom i neznanjem urušeno stanje u zdravstvu Sarajeva i Federacije BiH.

Nakon što nije uspio u bezobraznoj i mahnitoj nakani da sebi kupi novi službeni auto u jeku pandemije korone, kantonalni ministar se bacio na novi javno-privatni projekat: najavljuje da će se testiranje na koronu obavljati u državnim bolnicama, ali i privatnim klinikama, "koje imaju certifikat da se time bave". Ne postoji ozbiljan i kredibilan medicinski autoritet, od hrvatskih ljekara, srbijanskih epidemiologa i njihovih kineskih supervizora, pa do svjetski najprepoznatljivijeg regionalnog znanstvenika Ivice Đikića koji koji tokom trajanja pandemijske krize nisu bili kategorički nevosmisleni  glede testiranja na koronavirus u privatnim ordinacijama: ono je nedopustivo, irelevantno, jer nema na svijetu privatne klinike koja je cetificirana za ovaj virus (za neke prethodne, da). Ali, tu je ministar zdravlja Kantona Sarajevo, da ih sve pomete i demantira, jer on uopće ne vidi nikakav smisao niti svrhu bavljenja javnim poslom ukoliko se ograničava, dovodi u pitanje njegov privatni interes.

 

 
Piše: Senad Avdić

Izvor: Slobodna-Bosna

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email