Kako je brčanska vlast javnu imovinu pretvorila u Alajbegovu slamu!

Prije mjesec dana vlast ispred nekoliko visokih zvanica i njihovog obezbjeđenja proslavila 20. rođendan Distrikta. Čelnici Distrikta su izrekli mnogo hvalospjeva o postignutim dvadesetogodišnjim uspjesima, naravno bez ijednog uvjerljivog argumenta. Mi ćemo ovom prilikom ukazati, kako je u naslovu rečeno, kako se vlast odnosila prema naslijeđenoj značajnoj imovini Distrikta, a koju su prethodne generacije decenijama stvarale i kako su je pojedinci krčmili.

Najveći dio javne imovine bivših preduzeća, osim Bimala, prodat je u bescjenje, a veliki broj tih firmi je uništen. Radnici su ostali bez posla i bez elementarnih uslova za egzistenciju, dok su privilegovani tajkuni prodavali tu imovinu po skupim cijenama (primjer Tesle, Bimeksa, Pirometala i dr.).

Vlada i Skupština donijele su Zakon o upravljanju javnom imovinom i postavili direktora za upravljanje tom imovinom, naravno stranački podobnog, pa je počeo drugi talas bespotrebne rasprodaje te imovine (primjeri prodaje zemljišta na Klancu privatnoj firmi za nekoliko desetina hiljada KM, a on je preproda za nekoliko stotina hiljada KM i zaradi desetostruko).

Treći model krčmljenja te imovine osmišljen je na način da se probrani pojave sa navodnim poslovnim inicijativama i sa obećanjima da će navodno zaposliti stotine radnika, a da će zauzvrat dobiti zemljište. Prema procjeni tih inicijativa u Brčkom je trebalo da se zaposli nekoliko hiljada radnika. Po tom osnovu sklopljeno je nekoliko ugovora, rasprodato hiljade duluma zemljišta a nisu realizovani potpisani i mnogo reklamirani ugovori i poslovne inicijative.

Kao primjer navedenog navodimo Vindiju gdje je prodato 1100 duluma zemlje za tričavih 120.000,00 KM, a dulum zemljišta na tom području prodaje se za 50.000 KM.

Do danas nije sačinjena analiza o štetnosti tih ugovora, a po čaršiji se priča da su prodavci narodne imovine dobili nagrade u vidu stanova i novčanih sredstava, da im se nađe. Vođene su određene istrage i stvaran privid da će se vinovnici procesuirati. I pored jasnih dokaza, pisanih naredbi kako da se umanji vrijednost te imovine, niko nije procesuiran. Po logici, ne procesuiraj milionske štete, nego lovi sitne ribe koje su se okoristile po nekoliko stotina maraka.

   Svaka pohvala i za te optužnice, ali kad će na red doći krupni kriminal i korupcija koji su i iz ovih primjera vidljivi?

Svi direktori Kancelarije za upravljanje javnom imovinom i nekoliko desetina zaposlenih nisu još uvijek uradili Registar javne imovine, što najbolje ilustruje njihov neodgovoran odnos. Za sve te prodaje pravobranilaštvo je dalo pozitivno mišljenje. Ali to isto pravobranilaštvo, kao i odgovorni u Kancelariji za upravljanje javnom imovinom, nisu pokrenuli raskid štetnih i nerealizovanih ugovora te su tako postali dio lanca ovih sumnjivih poslova.

Tužilaštvo je optužilo jednog direktora Kancelarije za dio kriminalnih radnji i sud ga je osudio. No, šta je sa ostalim institucijama sistema? Po zakonu su odgovorni gradonačelnici, direktori Kancelarije za upravljanje javnom imovinom i pravobranilaštvo koje treba da štiti imovinu Distrikta. Do sada u ovim institucijama niko nije ni disciplinski odgovarao, a imovina građana Distrikta je prenijeta tajkunima. Neki od njih su obnašal visoke funkcije u Vladi Brčko distrikta BiH. Neki sada, umjesto u zatvor, presvučeni u drugi politički dres, nude rješenje za spas Distrikta.

U nastavku o korištenju poslovnih prostora, njihovoj namjeni i objektima kulturno-historijskog značaja.

 

J.Č.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email