Kako je Brčko distrikt BiH oštećen za 60-ak miliona KM a za to niko nije odgovarao?!

U prethodnim člancima prikazali smo kriminalne prodaje javne imovine Brčko Distrikta i načine nebrige i neodgovornosti upravljanja tom imovinom. Ovim tekstom želimo da upoznamo javnost i nadležne institucije kako je Brčko distrikt BiH oštećen za 60-ak miliona KM, a da za to niko nije odgovarao.

Naime, naplatu komunalnih usluga (voda, struja, smeće i dr.) vršila je Poreska uprava, odnosno Direkcija za finansije. Za te poslove bila je formirana posebna služba i reklo bi se da je to bilo organizaciono dobro upostavljeno. No, na kraju, kad se sve sabere, nenaplaćena potraživanja tih usluga doveli su u zastaru i dug u iznosu od 44 miliona KM, koji se više ne može naplatiti.

Ta se sredstva su se u bilansima vodila kao sumnjiva i sporna potraživanja i postepeno se otpisivala, tako da bi na kraju bilo otpisano svih 44 miliona KM. Nikome od odgovornih za ovoliku nanesenu štetu nije izrečena nikakva mjera. U izvještajima i završnim računima, vještački prikazivanim, ovi milioni su prećutani ili prikriveni kako bi se kadrova koji su pričinili štetu Budžetu Brčko distrikta BiH ostali nesankcionisani.

Druga šteta nanesena budžetu zbog nestručnosti odgovornih u Fondu zdravstvenog osiguranja i Direkciji za finansije iznosila je oko 18 miliona KM propalih u Bobar banci. Umjesto sankcionisanja odgovornih, oni su Odlukom Vlade i Skupštine dobili dobro plaćene sinekure, čime su oni koji su odobrili to unaprjeđenje priznali da podržavaju nesposobne. Ili što naš narod kaže: ili krao ili držao vreću lopovu isto je.

Iz ovih podataka vidljivo je da za štetu nanesenu građanima Distrikta u iznosu od 65 miliona KM niko nije odgovarao. A i kako bi kad su taj lopovluk podržali najodgovorniji u vlasti. Nisu se u razotkrivanju ovih nezakonitosti pretrgle ni institucije za otkrivanje i sankcionisanje kriminala.

 

Nastavak slijedi…

J.Č.

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email