Komentar: “ALIJA UMJESTO TITA”

   Mladi sarajevski političar i član Stranke demokratske akcije Tarik Dautović svojim Facebook statusom za kratko vrijeme zadobio je veliku medijsku pažnju. On je, između ostalog, kazao da će uraditi sve da se Titova ulica u centru Sarajeva preimenuje u ulicu Alije Izetbegovića.

«I Allaha mi, mi ćemo uraditi sve da preimenujemo Titovu ulicu! Neće glavna sarajevska ulica nositi ime tog zločinca, diktatora, vođe totalitarističko-komunističko-zločinačko-ateističkog sistema koji je zatirao svako sjeme muslimanskog, bošnjačkog intelekta. Zvat će se Alije Izetbegovića», napisao je Tarik Dautović, vijećnik OO SDA Stari Grad Sarajevo.
“Ovo je moje lično mišljenje, ali i mišljenje mladih generacija odnosno mladih političara i aktivista koji su ponosni na ulogu rahmetli Alije Izetbegovića, ulogu SDA i ulogu naše Armije RBiH za sve što su uradili u odbrani od velikosrpskog agresora", kazao je Dautović za N1.   
 
   Kritika ovakvog istupa ne znači osporavanje prava svake zajednice i svakog pojedinca da se kritički odnose spram svoje prošlosti. Nažlost, ovdje se radi o jednom totalitarnom, nedemokratskom pristupu koji etablira ono što navodno osporava-totalitarizam i diktaturu. Sve ono što je drugačije od mog svjetonazora, mišljenja, politike, vjerovanja, treba nestati, izbrisati, ukinuti. Konsekvence ovakvog stava mogu biti katastrofalne. Njime se ne dovodi u pitanje Tito,  jer je Tito izborio povijesnu poziciju daleko iznad naziva pojedinih ulica. Ovdje se u ime jedne stranke, u ime jedne generacije mladih političara SDA uvodi način razmišljanja i politička praksa  kojom se u BiH jednom vremenu, koje je trajalo prilično dugo i u kojem su živjeli milioni ljudi, oduzima legitimitet, odnosno pravo na historijsko postojanje, pravo na historijsko sjećanje.  Latentna svjetonazorska linija razdvajanja među Bošnjacima (Bosancima) dobila je  militantne forme.
   Ozbiljnih reakcija gotovo da nije bilo. Oglasili su se SDP i DF na njima svojstven politikantski način. DF bi da izmiri Aliju i Tita, kakvog li apsurda, isključivo zbog bošnjačkih glasova na koje se oslanja. SDP nekritički, apologetski veliča Tita i prošla vremena mada su i Tita i prošla vremena, na koja se pozivaju, dobrano devalvirali svojom političkom praksom. Sve u svemu jadno i istrošeno.
   Kritike običnih građana na Dautovićevu izjavu mogle su se pročitati na Facebook forumu N1. Erupcija emocija i nekontrolisanog verbalnog nasilja. Izjava junoše SDA Dautovića dovela je u pitanje jedno “idealizirano” vrijeme. A sjećanje na to vrijeme je mnogima iz tih vremena, jedino lijepo što je ostalo. Sjećanje na vrijeme kada se živjelo u miru i u nekoj vrsti zajedništva.
   Izostala je ozbiljna kritika, prije svega akademske javnosti i onih u čije ime Dautović, navodno, govori. Ma koliko sam eksponet ovakve izjave bio karikaturalan, ono što on govori i konsekvence takvog govora nisu nimalo karikaturalne  i bezopasne. Svjetonazorske razlike unutar BiH i ponaosob unutar Bošnjaka dobijaju militantne isključujuće forme.
   Stoga je neophodno naglasiti: I Tito i Alija pripadaju bosanskoj tradiciji, ali se ne mogu izjednačavati. U Bosni se mora živjeti sa RAZLIKAMA, a ne isključivanjem RAZLIKA. To ne shvaća junoša Dautović. On svojim ratničkim pozivom na isključivanje jednog vremena i prava na javno sjećanje tog vremena legitimira buduće isključivanje upravo onih na koje se poziva, SDA i Aliju Izetbegovića. 
   Temeljno pitanje koje se nameće jeste: Da li su stavovi Tarika Dautovića i stavovi SDA BiH? Bez obzira na odgovor, očigledno da junoša Dautović nije usamljen u svojim zahtjevima. Stoga je kritička reakcija neophodna i ovo je naš poziv na uljuđenu kritičku reakciju.

 
O.P.L.
 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email