U Brčkom se kriminal i korupcija isplate jer se ne kažnjavaju, a donose korist

 U ranijim tekstovima smo isticali kako se neodgovorno i nezakonito vlast odnosi prema javnoj imovini Distrikta bez odgovornosti. Ovom prilikom ćemo prikazati još jedan u nizu događaja kako se lošim vođenjem investicija krčmi javni novac. Naime, radi se o prekoračenju investicija na izgradnji zgrade policije Brčko Distrikta BiH čija gradnja traje kao izgradnja Skadra na Bojani.

   Izgradnja je započela 2008 godine, a ni do danas nije useljena iako su u njenu gradnju uložena značajna sredstva međunarodne zajednice od nekoliko miliona KM. Prije svega, zbog loše vođenih radova suprotno zakonskim propisima i tehničkim normativima. Izmjenama prvobitno projektovanog dimnjaka,  neadekvatna protivpožarna  vrata, te niz  drugih propusta tokom izvođenja  radova doveli su do velikih propusta.

Te radove je ugovarala i vodila tadašnja šefica nadležnog odjeljenja, a za neke građevinske radove angažovala je, kako kažu, njoj "blisku" firmu iz Ilijaša. Da bi se prikrile ovi propusti  po hitnom postupku se odobravaju sredstva u Budžetu od skoro milion KM kako bi se otklonila šteta zbog nekvalitetno izvedenih radova. Po čijem nalogu i u čijem interesu?

I pored toga što su ove činjenice poznate javnosti i nadležnim organima za istragu imajući u vidu i ranije prekoračenje investicije od 4 miliona  koje je izdvojeno iz Budžeta Distrikta te još nekoliko izdvajanja za nepredviđene radove, Zgrada policije i nakon 9 godina još uvijek nije useljena.

Građani očekuju da će policija  u novim savremenim uslovima rada cijeli ovaj slučaj odgovorno i savjesno istražiti i o svemu obavijestiti nadležne organe i građane o preduzetim mjerama i radnjama.

No, tase očekivanje vjerovatno neće ostvariti, imajući u vidu da je ova ista šefica za nabavku jednog stola i 6 stolica za kancelariju jednog funkcionera platila oko 50 hiljada KM, o čemu su i neki poslanici postavljali poslaničko pitanje, a da ipak niko ništa nije poduzeo. Naknadnom provjerom utvrđeno da cijena isporučenog namještaja na tržištu iznosi 6.150 KM. Lice koje je to istražilo i dokumentovalo  obavijestilo je tadašnjeg Gradonačelnika Đapu, ali on, naravno, nije htio da kvari odnose sa koalicionim partnerom.

Pravobranilaštvo nije ni za ovaj, kao ni za mnoge druge slične slučajeve pokrenulo regresne tužbe. Stoga ostaje pitanje istaknuto u naslovu da li se u Brčkom kriminal  i sistemska korupcija isplati, jer se kriminal u Brčkom ne kažnjava nego nagrađuje.

 

J.Č.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email