BRČANSKI TAJKUNI U VRIJEME KORONE

Pojava korona virusa i pandemije izazvala je zabrinutost  lidera svih država, medicinskih stručnjaka, privrednika, jednom riječju, čovječanstva. Formiraju se krizni štabovi, predlažu i usvajaju mjere ograničavanja kretanja, rada i privređivanja da bi se zaštitilo zdravlje građana. Fokus je iz normalnih sfera ljudskog interesovanja prebačen na praćenje razmjera širenja pandemije, te ukupnih šteta koje nanosi ljudskim resursima.

Poznato je da u svim kriznim vremenima lopovi, naročito oni koji su u vlasti ili blizu vlasti, povećanog apetita načulje uši osluškujući kako da uvećaju svoje profite za navodno opšte dobro.

Iznimka nije ni Brčko distriktu BiH, koji napadima ovih sjecikesa ne odolijeva od svog nastanka.

Poznate su mnoge vrste mahinacija kojima se koriste oni koji upravljaju Distriktom da se dočepaju narodnih para, uknjiže ih na svoja konta ili na konta svojih nalogodavaca i zaštitnika.

Čini nam se da će se te i slične stvari dogoditi predstojećih dana, a sve pod plaštom donošenja i realizovanja mjera za podršku privredi.

Poznato je da mnogi vlasnici firmi ili njima bliski funkcioneri koji učestvuju u donošenju mjera stimulacije za podršku privredi, zloupotrebom položaja i raznim drugim špekulativnim načinima obezbjeđuju budžetska sredstva za svoje firme tako što nakon što dobiju stimulacije za nova zaposlenja, otpuste već zaposlene radnike, pa ih ponovo zaposle. Neke od tih slučajeva inspekcija je pokušala da procesuira ali su ih u tome spriječile intervencije nekih izabranih funkcionera.

Ovih dana neki od tih navodnih privrednika pokušavaju da radnike koji rade u djelatnostima koje nisu ograničene mjerama zabrane prebacuju u one djelatnosti koje su mjerama obuhvaćene, kao što je trgovina, pa će tako proizvodni radnici preko noći postati prodavci.

Ilustracije radi pomenimo i to da se kod obračuna prekovremenog rada, koji zaista treba da se plati, pokušavaju nazidati i naplatiti sati za neke od šefova koji se ponekad slikaju na televiziji.

Nezvanično kolaju informacija koje upućuju na to da su neki funkcioneri za svoje firme već dostavili lažne podatke za dobijanje pomoći.

To bi trebalo provjeriti te javno obaviti podatke o kojim se firmama i funkcionerima radi, tako da građani budu informisani. Kad već nadležni organi ništa ne preduzimaju i ne sankcionišu one koji se bogate na račun sirotinje uz zloupotrebu položaja. A od tih sredstava se vlast kupuje na izborima. A onda, ponovo, sa pozicija vlasti vraćaju uloženo i stvaraju enormna bogastva.

U Brčko Distriktu BiH tajkuni i njihovi politički pomagači su na vlasti. Jedni obavljaju funkcije vlasti, drugi ih postavljaju po svojoj mjeri i pod apsolutnom kontrolom, neki obavljaju i jedno i drugo.

A sirotinja trpi li trpi...

 

J.Č.

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email