PROGNANI BRČACI POSTALI STRANI DRŽAVLJANI U SVOME GRADU

   Ovih dana mogli smo pročitati u lokalnim medijima da je iznenađujuće veliki broj stranih državljana u ovim ljetnim mjesecima posjetilo Brčko. Tako lokalni mediji pišu:
“Sezona godišnjih odmora je na vrhuncu i veliki broj stranih državljana boravi u našem gradu.

Prema podacima Službe za poslove sa strancima, na području Brčko distrikta trenutno boravi 300 stranih državljana koji su prijavili privremeni boravak i 250 onih koji su svoj boravak prijavili za stalno. „Ljudi koji su živjeli u našoj zemlji, a sticajem okolnosti, stekli su pravo državljanstvo drugih država, najčešći su posjetitelji u našem gradu“, kazao je šef Terenskog centra Službe za poslove sa strancima Jovan Stoičić, te istakao da se tokom sezone u jednom  danu znalo prijaviti od 30 do čak 100 stranih državljana. Kao i prethodnih godina, i ove je bilo neželjenih situacija, kada se strani državljani, iz nekog razloga, nisu prijavili Službi za poslove sa strancima i zato su snosili određene sankcije skupa sa osobama kod kojih borave. Odlazak stranih gostiju očekuje se krajem ovog mjeseca kada se završava i sezona godišnjih odmora."

   Kada se malo bolje pročitaju ovi i slični natpisi jasno je da se, najvećim dijelom, radi o osobama koje su 1992. godine u etničkom čišćenju protjerane iz Brčkog i koje su spas našle u drugim zemljama. U vrijeme ljetnih odmora oni posjećuju svoj grad. Svih ovih godina njihov status se mijenja od statusa izbjeglih i raseljenih lica, preko statusa državljana BiH sa privremenim boravkom u drugim zemljama, državljana BiH sa dvojnim državljanstvom, do evo statusa stranih državljana koji posjećuju svoj rodni grad. Kao da se radi o stranim turistima koji nemaju nikakvu ni biološku ni kulturološku vezu sa ovim gradom i ovom državom. Možda se termin “strani državljani” i može formalno-pravno podvesti pod njihov trenutni status, ali sasvim sigurno da oni, ne samo u lokalnim medijima, zaslužuju i nešto više od odrednice “strani državljani”. No, očigledno da takvo stanje ne smeta mnogo ni onima koji trenutno upravljaju ovim gradom, ali ni onima na koje se taj termin (“strani državljanin”) odnosi.
   Tako, na žalost, broj “stranih državljana” koji su rođeni u Brčkom mnogo je veći od broja Brčaka koji žive u svome gradu.

O.P.L.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email