KORONA ZAKON SA „UGRADBENIM“ ELEMENTIMA POSLANIKA

Juče je Skupština Brčko distrikta BiH usvojila Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog covid – 19 u Brčko distriktu BiH, takozvani Zakon o koroni.

Na prvobitni prijedlog zakona usvojeno je nekoliko amandmana kojima su pod izgovorom pomoći privredi usvojene neke izmjene koje nemaju veze sa stimulacijom u privredu. Takav primjer je amandman o obezbjeđivanju sredstava za pokriće plata preko 300 zaposlenih koje su stranke na vlasti zaposlile po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima. Na taj način su obezbijedili sredstva za svoje buduće glasače. Ovi "ugradbeni" amandmani prilagođeni su nekim firmama koje su ili u vlasništvu nekih poslanika ili njihovih bliskih srodnika i stranačkih kolega.

U pozadini ovoga i drugih važnih zakona je neformalno tijelo sastavljeno od tajkuna iz vladajućih stranaka koje formalno odlučuje o svemu, a takozvana skupštinska većina pa onda Skupština njihove odluke samo verificiraju.

Skupština je usvajanjem ovakvog „Korona zakona“, kako je istakao poslanik Atić, samo odobrila predizbornu pljačku javnog novca. Pitanje jeste do kada će u Distriktu tajkunski dogovorena, a skupštinskim i Vladinim odlukama samo verifikovana korupcija, ili kako poslanik Atić reče pljačka, cvjetati u Brčko Distriktu?

Vlast nije bila spremna ni da komentariše prijedloge amandmana i sugestije opzicionih poslanika koje su imale za cilj da se u Zakon ugradi kontrolni mehanizam trošenja i raspodjele narodnog novca budućim korisnicima. Svaki takav prijedlog prvo je odbacila tzv. „skupštinska većina“, neformalni organ čiji rad nije regulisan niti jednim aktom Distrikta. Većinu mjera i odluka ovaj neformalni organ donosi po, kako se u čaršiji priča, "ugradbenom modelu", u korist njegovi članova i njihovih stranačkih sljedbenika.

Tako su, kako lucidno reče poslanik SDP-a Esad Atić, poslanici skupštinske većine usvajanjem ovog zakona legalizovali očitu predizbornu pljačku te će tako borba protiv pandemije virusa u Brčko distriktu BiH, kao i u bosanskohercegovačkim entitetima, postati pandemija kriminala i korupcije i pandemijskih profitera na vlasti.

Usvajanju zakona nije prethodila nikakva uvjerljiva analiza niti podatak koliko će se sredstava u konačnici izdvojiti i koliko će se radnih mjesta i zaposlenika zaštititi i stabilizovati.

Zanimljivo je da još niko od nadležnih u Distriktu ne daje informacije o javnim nabavkama u periodu borbe protiv pandemije. Koliko je čega i od koga nabavljeno i preko kojih „malinara“ je to vršeno? O tome bi trebalo informisati javnost, čime bi se izbjegla „ogovaranja“ koja kolaju po čaršiji da se isti proizvodi, zavisno od kojeg su dobavljača, plaćaju po različitim cijenama.

Za sada nam ostaje da slušamo rijetke principijelne kritike pojedinih opozicionih  poslanika na koje se ova vlast ni ne osvrće.

   Kako građani mogu očekivati privredni prosperitet Distrikta kada privredni razvoj vode i planiraju oni koji su prethodno uništili vlastite firme, koji su odgovorni za utaju poreza te pokazali apsolutnu nesposobnost, što je izgleda postao glavni stranački kriterij za izbor kandidata na visoke funkcije u Distriktu.

 

J.Č.

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email