„Ja lijepa vakta za onog ko obraza nema“: za kriminalce i preambiciozne provincijalne političke skorojeviće!

Izvršna i zakonodavna vlast Distrikta se hvali da je Krizni štab na čelu sa gradonačelnikom Sinišom Milićem vrlo uspješno obavio zadatak na sprečavanju posljedica pandemije korona virusa, mada je na skupštinskim zasjedanjima bilo vrlo argumentiranih drugačijih mišljenja. Da postoje sumnje da je sve u najboljem redu govore i činjenice da se u Brčko Distriktu, za razliku od oba bh. entiteta, još nisu u potpunosti ukinute posebne mjere.

   U čaršiji se potiho priča da se čeka na nabavku opreme koja treba da se provede mimo Zakona o javnim nabavkama kako bi se van redovne procedure nabavila oprema sumnjivog kvaliteta ali po veoma visokim cijenama.

   Izbori se primiču a neki članovi Kriznog štaba pripremaju, kako se priča, nove političke projekte kako bi na sljedećim lokalnim izborima nastupili u novim političkim odorama, mimo onih koje su im omogućile da budu na pozicijama (vlasti) na kojima su sada. I to sa velikim ambicijama da budu, baš skromno, neupitni predvodnici cjelokupne opozicije, što postaje glavna „sprdnja“ u gradu.

   Slavni pisac Meša Selimović bi rekao: „Ja lijepa vakta za onog  ko obraza nema“. A mi dodajemo da je u takvim vremenima  u Brčko Distriktu BiH sve moguće, ali, i da treba znati da to vodi u pakao, kojem smo se već dobro primakli.

    Kao što znamo kriminal i korupcija se ne sankcionišu u Distriktu. Pokatkad se sankcioniše onaj sitni. Krupni, koji potiče od nosioca vlasti, se zaobilazi i zataškava, jer moćnici iz sjene za sada kontrolišu sve, pa i to koga treba procesuirati.

    No, narodana kaže: „Možeš kako hoćeš, ali nećeš dokle hoćeš“. Narod se ipak polako budi.

 

J.Č.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email