ZAKONI ZA KRIMINAL I KORUPCIJU: Brčanski parlament izmjenama zakona omogućava kriminal i korupciju

Da bi čovjek pratio prenos brčanske Skupštine treba biti jakih živaca i dobro pripremljenog želuca. Brčanski parlament, bez stida i morala, donosi zakone koji otvoreno proizvode bezakonje, kriminal i korupciju.

Primjer prvi. Kada gradonačelnik zloupotrijebi položaj da bi članu svoje stranke povećao platu i za to od nezadovoljnih političkih kolega dobije krivičnu prijavu, on o tome bude odmah obaviješten od onih koji bi trebali da vrše istragu i da ga procesuiraju. Nečuveno. Odmah se po hitnom postupku održi sastanak skupštinske većine da se ovaj problem riješi kako bi se kriminal ozakonio i kako organi gonjenja ne bi imali osnova da ga procesuiraju. Ovu političku većinu u Distriktu neki već nazivaju: „Nesankcionisani udruženi zločinački pokret“ (NUZP). Zakon se po hitnom postupku izmijeni i čovjek ostane na funkciji. Naravno, sada dužan svima i obavezan da eventualna krivična djela svojih stranačkih i koalicionih partnera ne primjećuje. A i što bi kada je on ionako postavljen da bude paradni gradonačelnik. Odluke se donose po nalozima stranačkih šefova.

Isto se dogodilo kada su pokrenuti krivični postupci protiv funkcionera i članova Vlade. Po istom scenariju promijenjen je zakon tako da osuđeni članovi Vlade mogu ostati na funkciji.

 Kada nekom od članova stranke ili porodice porastu apetiti da se imenuje na funkcije, opet se pokrene izmjena zakona kako bi se uslovi prilagodili svojima. Tako se izmjenama zakona zapošljavaju stranački kadrovi, a kada postanu neposlušni, onda se po istom scenariju, izmjenama zakona, smjenjuju.

Takvim izmjenama zakona lokalni vlastodršci, skromnih intelektualnih, radnih i moralnih mogućnosti, sa usput pribavljenim diplomama, sužavaju prostor za pružanje šansi najsposobnijim i najkreativnijim i vode Distrikt u propast. Sa takvom vlašću u Skupštini i Vladi vlada princip: glavu i ponos dolje - ruku gore, jer privilegije se tako obezbjeđuju i za sebe i za svoje firme. Zato brčanska Skupština, ne liči, nego jeste neuređena buvlja pijaca na kojoj možeš kupiti sve ispod cijene.

Najnoviji primjer je da neki poslanici uslovljavaju donošenje rebalansa budžeta isplatom njihovim firmama stimulacija po osnovu Korona zakona. A, ne daj Bože, da neko od nadležnih organa pokuša provjeriti tačnost podataka u njihovim zahtjevima i jesu li isti u skladu sa zakonom. Oni se ne smiju provjeravati, oni su vlast.

   Apeli supervizora Skalana Tužilaštvu i Policiji Brčko Distrikta BiH da se mora  započeti ozbiljnija borba protiv korupcije i kriminala, bojimo se da ne ostane samo na apelu.

Svima, osim izgleda supervizoru, je jasno da je u Brčkom korupcija sistemskog karaktera i da se kriminal i korupcija, naočigled javnosti, ugrađuju u zakone. Zakoni se mijenjaju da se kriminal i korupcija ne sankcionišu, odnosno da se kriminal i korupcija legaliziraju. Poruka organima gonjenja je: ne možete vi tako brzo otkriti naš kriminal, koliko mi možemo brzo prilagođavati zakone našem kriminalu.

Kriminal i korupciju i njene nosioce u vlasti mogu kazniti jedino građani na predstojećim izborima.

Narode, probudi se!

 

J.Č.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email