POSLIJE SAVE ,,PROCVJETALA „ I RIJEKA BRKA

U Brčkom smo navikli na neke čudne, neobične pojave koje nas, s vremena na vrijeme, navedu na razmišljanje o tome kako smo mi nekako posebni i prepoznatljivi. Vijest o ovogodišnjem cvjetanju Save privukla je brojne čitaoce  i, naročito kod starijih Brčaka, evocirala uspomene na neka davna vremena kad se o tom fenomenu nadaleko pričalo.

Nažalost, većina tih Brčaka više ne živi u svom gradu i, srećom, nisu u prilici da vide i osjete kako je to kad ,,procvjeta“ Brka.Prvi nagovještaj ,,cvjetanja“ je užasan smrad koji se širi u samom centru grada, tačnije, na ušću ove rijeke u Savu.

Nevjerovatno je da nadležni, a valjda znaju koji su, nemaju sluha za urbane probleme i da ih javne prozivke uopšte ne dotiču. Jer kako bi se drugačije mogao protumačiti njihov maćehinski odnos, prije svega prema mjesnim zajednicama Kolobara i Centar, čiji su stanovnici najugroženiji i zadnjih godina najzapušteniji u svakom pogledu.

Korov i trava koji su nadvisili okolne kuće, odcvjetali su svoje tokom ljeta i sada se čekaju prvi mrazevi da i priroda odradi svoje kad to nisu uradili komunalci, koji su u neposrednoj blizini sa brojnim kosilicama kosili korito Brke, izležavajući se s vremena na vrijeme u hladu tog istog korova i ostavljajući ga ,,za sjeme“.

O samoj rijeci, koja je većim dijelom godine obični kanalizacioni kanal, raspravlja se samo onda kada neko dotakne temu o prečišćavanju otpadnih voda i kada se ,kao i kod svakog većeg projekta u Brčkom, ne mogu usaglasiti stavovi. Tu je priči kraj, a Brka teče ,crna ,smrdljiva i nešto nosi. Fekalije, žabokrečinu il nešto drugo, ko će znat...? A, zna li Vlada šta to smrdi usred grada? Ako sazna, možda i preduzme nešto po tom pitanju...

  M.E.P.   

 

 

 

 

   

Pin It
Print Friendly, PDF & Email