KANDIDATI ZA “CRVENE” KARTONE: U pozadini političke scene u Distriktu odvija se «krvava» bitka za vlast. Ko će ostati, odnosno ko će izaći iz vlasti

U pozadini političke scene u Distriktu, skupštinskih zasjedanja Vlade i Skupštine na kojima i najbitnija politička pitanja, od revizorskih izvještaja do izvještaja Pravobranilaštva, ne interesuju učesnike, odvija se «krvava» bitka za vlast.

Ko će ostati, odnosno ko će izaći iz vlasti. Vlast je postala vrhovno božanstvo. Njoj se svi klanjaju i za nju se spremno učiniti i najgnusnije stvari.

    Kalkulacije oko mogućeg preslagivanja skupštinske većine već dugo traju. Tri su trenutno moguće opcije.

    HDZ u Brčkom već odavno ne funkcioniše najbolje. Pored unutarnje borbe za Domićevog nasljednika jedan od skupštinskih poslanika već odavno otkazuje poslušnost. Stvar je postala ozbiljna. Pojava HDZ-a 9o. koji sve otvorenije koketira sa HSS-om i Ivanom Krndeljom mogla bi dodatno motivirati «neposlušnog» HDZ-ovog poslanika da pređe u suprotni tabor. Time bi HDZ izgubio politički potencijal da sam predstavlja Hrvate u vlasti. Tada bi se moglo desiti, što još uvijek zvuči nevjerovatno, da ode u opoziciju.

    Za «isključenje» SDS-a iz vladajuće većine u Brčkom već odavno su stvorene pretpostavke. Brčanski socijalisti imaju dogovor sa SNSD-om o prećutnoj koaliciji. Njima se nedavno pridružio i «preletačević» iz BDP-a.  Jedina mogućnost daljnjeg obnašanja vlasti u Distriktu za SDS je da «ponizno» zamoli, odnosno da se «izvine» SNSD-u   za svoje «nestašluke». U protivnom, vrata su mu već otvorena.

   SBB se već dugo tretira kao najveći remetilački faktor u aktualnoj vladajućoj većini. Sa njima su apetiti Bošnjaka drastično porasli. Žele aerodrom, poslovne zone, Ficibajr i mnogo čega drugog, što Srbi i Hrvati nisu spremni prihvatiti. Navikli su godinama da apetiti Bošnjaka budu mnogo «skromniji». Stoga bi prvo trebalo skloniti «harizmatičnog» lidera SBB-a o čemu postoji suglasnost kako onih «izvana» tako i onih «iznutra». Samo se ne zna kako da se to provede. No, lider SBB-a pokazuje nevjerojatnu vitalnost. Kao mačka sa devet života. Kada je «katil-ferman»  (smrtna presuda) već bio napisan, on je pronašao varijantu vlastitog političkog preživljavanja.

   Kako  će sve ovo završiti još uvijek je otvoreno pitanje. Ovo je faza zagrijavanja. Ulog je velik pa će i žrtve biti velike. Ako i dođe do pomicanja, a izvjesno je da će prije opštih izbora do toga doći, postavlja se pitanje ko bi mogao ući u vlast i da li bi ta vlast za građane Distrikta bila bolja.

   Dosadašnja politička praksa je pokazala da jedan PDP sa Sinišom Golićem i pored koalicionih odnosa SDS-a i PDP-a na nivou R Srpske nije mogao niti može ući u vlast. Isto tako srpski socijalisti sa Pericom Burgićem na čelu nisu mogli ući u vlast i pored «bliskih» veza Dodika i Đokića. Svi oni koji su iole pristojni, principijelni, pošteni, radni i sposobni, u brčanskim uslovima ne mogu biti dio vlasti. Oni su «škart», neupotrebljiva politička roba u brčanskom modelu vladanja. To je postalo pravilo.

    Stoga, temeljno pitanje nije ko će ući ili ko će izaći iz vlasti, nego da li je moguća NOVA POLITIKA U DISTRIKTU. A odgovor na to pitanje ne ovisi od NJIH nego od NAS.

A.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email