BORBA PROTIV KORUPCIJE: Skupštinska kakofonija; Ljuca brani, a Burić napada, u odbrani Ribić s policijom, Milić stiže s blagom prevencijom

Skupštinsko zasjedanje od 11.10.2017. , kao i i skoro sva prethodna, nije donijelo ništa novo i, kako reče jedan od poslanika-Mogu ja ovdje pričati šta god hoćete, niko me svejedno ne sluša.

I zaista, u polupraznoj skupštinskoj sali niko nikog ne ,,sluša“ . Oni koji su se i uključili u žestoku raspravu oko Izvještaja Komisije/ Povjerenstva za borbu protiv korupcije i sami su, ili nedavno stigli ( sa nekog redovnog posla) ili ni sami ne znaju jesu li u Komisiji za borbu protiv ili za borbu za korupciju. Zapjenili su predstavnici vlasti, odnosno Komisije, i predstavnici opozicije i pokušavaju uvjeriti malobrojne i ,najčešće, slučajne slušaoce u svoje dijametralno različite stavove. Ne štede se riječi i fraze koje nemaju veze s vezom, pa i konstatacije koje najbolje ilustruju haos u kojem se nalaze stanovnici Brčko Distrikta kad je u pitanju korupcija i borba protiv nje.

Žalosno je da je predsjednik Komisije iz redova vlasti, a kako reče poslanik Burić, po definiciji, korupcija i proističe od vlasti. On je, prilično provokativno, tražio odgovore na pitanja -Koji je smisao takve Komisije koja u prethodnom periodu nije ništa konkretno uradila, nema konkretan plan, ne donosi i ne predlaže zaključke Vladi Brčko Distrikta, nego hoda po seminarima i za dosadašnji rad dobila je nula bodova. Optužio je predstavnike Komisije da su preuzeli ulogu i tužioca i sudije.

Naravno, gospodin Ljuca, jedan od članova Komisije, preuzeo je ulogu glavnog odbrambenog igrača i nije ostao dužan pa je tako, kao prvo, Burićevo izlaganje nazvao «lupetanjem» i neupućenošću u problematiku ( jer je Burić svejedno zakasnio pa nema pojma o čemu se radi). Naročito je istaknuo da oni ( Komisija) neće nikad pristati da budu istražni organi i da je njihova uloga samo u tome da od Tužilaštva i pravosudnih organa traže da se uključe u rješavanje problema, ako ih ima. «Nećemo da budemo istražni organi, nikad se nećemo svrstati na stranu bilo koga. Ja kažem- ima korupcije,i šta ja tu mogu. Ne bježimo...ima elemenata, da ne otvaramo priču , kad dobijemo mišljenje komisije, mi ćemo to uradit...»

Pošto se poslanik Burić nije dao zbuniti, nastavljajući sa napadom, rekao je da će o tome ko lupeta odlučiti slušaoci, tražio je da Komisija pred Skupštinom iznese konkretne rezultate svog dosadašnjeg rada, ali možda nije očekivao žestok protunapad od predsjednika Komisije/ Povjerenstva, gospodina Ribića, koji je u svom visokooratorskom stilu kao prvo postavio pitanje  «Znate li vi kad je Al Kapone posjetio Brčko Distrikt? Ako ne znate, to je bilo kad je počela privatizacija u Brčkom i od tada, gospodo, počinje korupcija. Ja sam ponosan na ono što radi Komisija», rekao je Ribić, «a ako se složi predsjednik moje stranke SDA ja ću odma prepustiti svoje mjesto predsjednika nekom iz opozicije, vjerujte olakšo bi mi moj život i moj poso».

   S obzirom da se pitanje rada Komisije za borbu protiv korupcije najviše vezuje za neselektivnu i rastrošnu podjelu grantova (oko osamdeset miliona KM u proteklom periodu), kao šlag na tortu došla je konstatacija gospodina Ljuce        «Jesam i ja učestvovao u raspodjeli ,,skupštinskih, poslaničkih „ grantova, iako nisam za to.Što bi sebi uskratio to pravo?» Na podsmješljivo dobacivanje u stilu ha,ha,ha, nastavio je – «Nisam ja pravio ovaj nakaradni, pokvareni sistem».

         Pošto je više puta u diskusiji, odnosno opštoj kakofoniji, bio prozvan i gradonačelnik Milić, kojem se spočitava da se stalno druži s nekom dječicom, umjesto da odrađuje ozbiljne poslove iz svog djelokruga, i on se javio za riječ i u nekim poluformama pokušao pojasniti da je uloga Komisije da djeluje preventivno, a da oni koji stalno napadaju ne vide ništa pozitivno u bilo čemu što se uradi u Brčkom, kao što je to i gradnja mosta u Krepšiću. Bilo je ovo gradonačelnikovo gašenje vatre i pokušaj da se sa Komisije skine odgovornost, odnosno da se slušaocima još jednom poruči - ,,Psi laju, karavane prolaze“. Nažalost iz Brčkog odlaze natovarene milionima maraka... One, kojim se možda malo više ,,razveže“ jezik , gradonačelnik je, pomalo prijeteći, podsjetio da za sve koji ,,neutemeljeno“ prozivaju druge za korupciju, ili zloupotrebljavaju skupštinsku govornicu, ima ,,disciplinski“ ( nekorumpirani ),tužilac. Tek toliko da se zna.

     Treba da se zna i da je svoju diskusiju odbrambeni poslanik završio riječima – «Ja što sam rekao, sam rekao i stojim iza toga što sam rekao». Takođe, poručio je svim građanima Brčko Distrikta da ,,oni koji daju (mito) više ne daju, a oni koji uzimaju ,više ne uzimaju.“ To je jedini način da se iskorijeni korupcija.

 

    M.E.P.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email