GDJE JE BRČKO U SLUČAJU REFERENDUMA O OTCJEPLJENJU R SRPSKE? SCENARIJI O SUDBINI DISTRIKTA

U iščekivanju daljeg razvoja događaja u vezi provedenog referenduma o otcjepljenju Katalonije iz sastava Španije i rastućeg nemira u mnogim složenim državama koje imaju svoje „problematične“ regije, bilo bi bajkovito i pomisliti kako se to nas ne tiče.

Iako smo navikli na višegodišnje Dodikovo manipuliranje referendumom, moramo priznati da se sada Evropa našla na svojevrsnom raskršću u vezi sa pitanjem granica unutar njenih država. Stoga referendum u RS-u o izdvajanju ovog entiteta iz sastava države BiH po prvi puta djeluje ozbiljnije jer priča o referendumu dobija međunarodni okvir u kojem može da važi pravilo «kad mogu oni, možemo i mi». Uzimajući sve to u obzir, vrijeme je da se i mi na lokalnom nivou zapitamo, kakva bi sudbina zadesila Distrikt Brčko u slučaju referenduma u RS- u i pokušaju njenog odvajanja od BiH? Analizirajući sve moguće pravne, političke, pa ne daj Bože, i vojne opcije koje bi se moglo desiti, pokušajmo svesti moguće scenarije kada je u pitanju sudbina u takvom kontekstu.

Prvo, vrijedi imati na umu odredbe Konačne arbitražne odluke i Ustav BiH koji Brčko određuju kao teritorij i jednog i drugog entiteta koji su trajno i nepovratno prenjeli svoje ovlasti na Vladu Distrikta, koji je pod direktnim suverenitetom države BiH. Također, treba podsjetiti da je Nalogom Supervizora, koji je na snazi, zabranjeno u Distriktu Brčko održavanje referenduma bez saglasnosti Supervizora, a što je već jednom bio razlog da vlasti u RS-u nisu mogle organizovati referendum kada je u pitanju bila odluka Ustavnog suda u slučaju praznika RS-a. Prema tome, pravno ne postoji mogućnost održavanja referenduma u Distriktu po bilo kom pitanju, pa i onome vezanom za odvajanje RS-a od BiH. Teritorij Distrikta ne može pripasti ni jednom od entiteta bez odluke Arbitražnog tribunala za Brčko koji jedini ima pravo prema Ustavu BiH, odnosno Dejtonskom mirovnom sporazumu dodijeliti teritorij predratne Opštine Brčko jednom od entiteta. Dakle, ovo je prvi scenarij koji je jedini realan i utemeljen na pravu i stavovima međunarodne zajednice izraženim kroz naprijed navedene pravne akte.

Drugi scenarij je isključivo političke prirode, i odnosi se na situaciju u kojoj bi se međunarodna zajednica saglasila da se prešutno suspenduje i Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH u razrješenja krize koja bi nastala u BiH nakon što R Srpska organizuje referendum o odvajanje od države BiH. Motivi međunarodne zajednice za tako nešto mogu biti različiti, od udovoljavanja Srbiji za ustupke na Kosovu, ili ustupak Srbima pod ruskim pritiskom. Mogući  scenarija je prekrajanje granica po principu svi Srbi u jednoj državi i svi Bošnjaci u jednoj državi, mislimo na RS i Srbiju, odnosno Sandžak i BiH sa bošnjačkom većinom. Naravno, u tom slučaju ni Hrvati ne bi ostali u BiH. Ovaj scenarij nije realan i djeluje više hipotetički ali politike velikih sila kroz historiju znale su se pokazati puno puta kao sunovrat pravde na štetu malih naroda. U našem slučaju ovakav scenarij bi testirao zainteresiranosti SAD-a za očuvanje BiH kao cjelovite države ali i pitanje njenih političkih odnosa sa Rusijom.

Treći scenarij je najmraćniji i može se ostvariti samo upotrebom sile. A to je, da se rezultati referenduma pokušaju prisilno provesti upotrebom snaga koje bi djelovale iz RS i potajno iz Srbije. Pri čemu bi se prethodno radilo na tome da srpski faktor, koji je trenutno u vojsci BiH, rasturi njene temelje i onemogući njeno postojanje u sadašnjoj formi. I ovaj scenarij ovisi od stanja međunarodnih odnosa, prije svega rusko-američkih interesa koji bi mogli dozvoliti ili ne dozvoliti pokušaj ovakvog scenarija.

Ipak, treba imati na umu jedno, a to je da Brčko nije slučajno dobilo status Distrikta. Cijepanje teritorij RS-a na dva dijela bila je ideja američkih projektanata iz Dejtona upravo zato da onemogući odvajanje RS-a iz sastava BiH. Tako je Brčko postane garant suverenosti i teritorijalnog integriteta BiH.

To bi se najbolje pokazalo u praksi kada bi se referendum o odvajanju RS-a pokušao provesti u Brčko Distriktu BiH. Naime, u Distriktu ne postoji međuentitetska linija, ljudi su se vratili na svoju imovinu, pa se postavlja pitanje na koji bi to način neko povukao liniju razgraničenja između entiteta i kako bi se rezultati referenduma osim silom mogli provesti u Kolobari, Merajama, Klancu, Broduši, Brodu, Begovaći, Dizdaruši sl. R Srpska bi samo fiktivno pokušala simulirati vlast u Distriktu kao „svom teritoriju“, a u stvarnosti bi to dovelo do urušavanja institucija Distrikta. Pitanje kontinuiteta RS u Brčkom bilo bi nemoguće ostvariti, što bi na kraju moralo dovesti do sukoba. Zbog svega toga treba znati da Brčko, u ovakvim mračnim scenarijima, nosi potencijalnu opasnost da postane bure baruta za cijelu regiju, a ne samo za BiH.

A.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email