ISMET DEDEIĆ, NAJVEĆA VRIJEDNOST BOŠNJAKA DISTRIKTA ILI JUDIN POLJUBAC ZA DEDEIĆA

   Bez obzira što se prašina još uvijek nije slegla oko smjene Ismeta Dedeića i što će se prašina još dugo dizati bilo bi dobro pokušati doći do racionalnog jezgra posljednjih događanja i onog što bi poslije moglo uslijediti.

Polemika do koje je došlo nakon ove smjene između predsjednika Skupštine Esada Kadrića, koji je govorio u ime izabranih Bošnjaka u institucijama Distrikta, i gradonačelnika Milića, iznošenjem sporednih detalja, više prikriva  nego što otkriva ono bitno. Ako se oslobodimo ovih sporednih detalja, te navijačkih strasti publike, možda i dopremo do racionalne jezgre geneze (uzroka nastanka) ovih događanja, strukturalnih političkih promjena koje ona mogu izazvati, kao i njihove skrivene svrhe i ciljeva.

   Sam čin smjene g. Dedeića može se posmatrati iz dva ugla. Formalno- pravno čin smjene gradonačelnika Milića je i legalan, pa i legitiman. Savjetnici su isključivo u funkciji pomoći radu gradonačelnika te su stoga i formalno-pravno isključivo u njegovoj nadležnosti. Ako neki od savjetnika ne odgovara potrebama gradonačelnika, njegovo je inokosno pravo da ga smijeni.

No, sa praktično–političkog aspekta, ova smjena može biti veoma sporna. U političkoj praksi Distrikta uobičajeno je da se sve mandatne pozicije dijele nacionalno-stranački. Tako i savjetnike ne samo da predlažu, nego praktično biraju, pa čak i određuju šta će raditi stranke u vlasti. Ukoliko gradonačelnik Milić u ovoj smjeni g. Dedeića nema istinsku podršku značajnog dijela Bošnjaka u Skupštini Distrikta, njegova odluka je praktično-politički sporna i može proizvesti negativne posljedice.

    Retorički, Ismet Dedeić je dobio gotovo jedinstvenu podršku Bošnjaka u javnim institucijama Brčko Distrikta. Osim Admira Nukovića, svi Bošnjaci u Skupštini i Vladi Distrikta retorički su osporili odluku gradonačelnika i dali podršku Ismetu Dedeiću. Ako ništa drugo, u, za njega izuzetno teškim vremenima, Ismet Dedeić je dobio političku satisfakciju vrijednu pažnje. Izdigao se u najvišu političku vrijednost Bošnjaka. Ni oko jednog javnog i političkog pitanja Bošnjaci u institucijama Distrikta nisu bili toliko jedinstveni kao u odbrani Ismeta Dedeića.

    Za neke od njih ova podrška g. Dedeiću je bila političko samoubojstvo. Kao u slučaju SDP-a. Bez ikakvog valjanog političkog razloga zastupnici SDP-a su ovu opozicionu stranku podanički involvirali u «igru vladajućih» i na taj način SDP dodatno kompromitirali i učinili istinskim «zidom plača» u Distriktu. Za neke druge, shodno onome što su javno zastupali, ova podrška je moralno i političko licemjerje i sopstvena degradacija. Bilo kakvo naknadno pozivanje na neku apstraktnu principijelnost kao razlog sopstvenog participiranja u ovoj stvari ovu činjenicu ne može osporiti. Praktično, ovakvom otvorenom dodvoričkom javnom političkom podrškom i pozicije i opozicije, Bošnjaci u Distriktu su ostali bez političke alternative  Ismetu Dedeiću i njegovim sljedbenicima.

    Admir Nuković, ne svojom  voljom, postao je jedini osporavatelj, ali i alternativa uzdizanju Dedeića u najvišu političku vrijednost Bošnjaka. Njegovim javnim izopćavanjem iz kruga onih koji podržavaju Ismeta Dedeića proizveden je, ne svojom voljom, u alternativu Ismeta Dedeića. Ako bi on tu polarizaciju prihvatio i politički artikulirao, političke dionice mogle bi mu porasti. U poređenju sa Dedeićem, svojim dojučerašnjim prijateljem i saradnikom, on bi u ovome trenutku mogao imati i određene prednosti. Ako ništa drugo, mlađi je, bolje je upakovan i za naše prilike relativno dobro obrazovan. Uz to, pokazao je izuzetne menadžerske i upravljačke sposobnosti.

No, on kao da i dalje pati od kompleksa «Dedeić». Umjesto da bude njegova istinska alternativa, on istrajava u pokušaju da bude Dedeićev supstitut (zamjena). Tako bi se moglo desiti da po drugi put propusti šansu da nešto politički relevantno artikulira u Brčko Distriktu BiH.

   U finalu ove rasprave, kao osnovni razlog smjene Dedeića navodi se Dedeićevo (bošnjačko) osporavanje kreditnog zaduženja Distrikta za projekat revitalizacije Luke. Ovo svakako nije jedini i isključiv razlog njegove smjene. Pored ličnih animoziteta spram g. Dedeića, političkih obračuna i podmetanja uz  Dedeićevo (bošnjačko) osporavanje projekta Luke trebalo bi dodati i Dedeićevo (bošnjačko) osporavanje novih novčanih izdvajanja za JP Putevi i projekat zaobilaznice, kao i legalizaciju samovolje JP Putevi oko naplate parkinga,  kao i mnogo štošta drugoga. Uz ova osporavanja idu i Dedeićevi (bošnjački) zahtjevi   vladajućoj većini da podrže mnoge javne projekte. Naravno, ne samo projekat aerodrom.

    Očigledno da Dedeić ima mnogo veći apetit nego što su ih do sada imali Bošnjaci kada su u pitanju javna sredstva i javni projekti. Veliko je pitanje da li, pored Srba i Hrvata, i Bošnjaci u vlasti mogu pratiti te Dedeićeve ambicije. Radi se, najvećim dijelom, o Bošnjacima skromnijih kapaciteta koji tek traže putove sopstvene političke promocije. Već to bi mogao biti ozbiljan razlog da se podrška Dedeiću pretvori u Judin poljubac.

    Ako je Bošnjacima Dedeić zaista istinska vrijednost koju treba sačuvati, onda su dvije mogućnosti za njegovu ponovnu rehabilitaciju. Ukoliko je mjesto savjetnika isključivo u kompetenciji gradonačelnika, mjesto šefa odjela u Vladi to nije. Izmjenama Zakona o Vladi po kojima i osobe protiv kojih se vodi sudski postupak mogu obnašati funkcije šefa odjela u Vladi Distrikta, otvara se mogućnost novog imenovanja Dedeića. Druga mogućnost je političko jedinstvo Bošnjaka u vlasti u osporavanju funkcioniranja Vlade i Gradonačelnika. No, kao što se već moglo čuti, bošnjački šefovi odjela vraćaju se na sjednice Vlade. Vjerovatno ni od toga Dedeićevog novog imenovanja u Vladu neće biti ništa.

  Umjesto toga razrješenje spora oko smjene  i podrške Dedeiću se svelo na priču o bošnjačkom pravljenju nove političke većine u Distriktu. No, za svakog boljeg poznavaoca političkih prilika u Distriktu, mogućnost da Bošnjaci kreiraju neku novu većinu u Distriktu daleko je od realnosti. Bošnjacima u javnim političkim institucijama već odavno treba ozbiljan  politički remont. Oni su najvećim dijelom istinski jedinstveni u jednom,  u svom poltronstvu i nedostatku bilo kakve ozbiljnije političke vizije. Stoga im ostaje mjesto «podrepaša». Politički Srbi, mada ozbiljno politički podijeljeni u R Srpskoj, teško da će riskirati dominantnu javnu i političku poziciju u Distriktu nekim ozbiljnijim podjelama.

    Ono što jeste krajnji scenarij još uvijek «nevidljivih» arhitekata ovih događanja je definitivno uklanjanje sa političke scene Ismeta Dedeića, koji je zaista pokazao i pokazuje nevjerovatnu političku vitalnost. Stoga se ova javna podrška Dedeiću može odčitati i kao simbolički Judin poljubac. Na taj put definitivnog političkog odlaska pokušava se, na mala vrata, ugurati i predsjednik SDA Esed Kadrić. Vjerovatno on još uvijek ne razumije šta se ovdje istinski dešava, ali izuzetnom političkom intuicijom to sluti i pokušava se isključiti iz toga i uključiti u drugačije scenarije.

    No, sve ovo zajedno predstavlja farsične licemjerne oblike jedne retrogradne, kriminogene i koruptivne politike koja dominira u Brčko Distriktu i BiH. Stvar je u tome da se ona promijeni nekom NOVOM POLITIKOM. Nažalost, takve naznake još uvijek ne vidimo. No, to ne znači da je ne trebamo tražiti.

 

O.P.L.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email