KADRIĆ VS MILIĆ u emisiji “RAZGOVOR S POVODOM” NA RTV HIT – Suprotstavljeni stavovi i paradoksalni zaključi. Komentar 1: “Smjena Ismeta Dedeića”

 26. oktobra, g. Neđo Đurović je u emisiji „Razgovor s povodom“ na RTV HIT ugostio gradonačelnika Brčko Distrikta Sinišu Milića i predsjednika Skupštine Brčko Distrikta BiH, Eseda Kadrića. Teme su bile mnogobrojne, stavovi dijametralno suprotni, a zaključci do kojih je pažljiv gledalac i poznavalac ranije političke situacije u Brčkom mogao doći – paradoksalni. Komentarisat ćemo ih u tri nastavka.

          Smjena Ismeta Dedeića:

      Na prvu temu, smjene savjetnika gradonačelnika Ismeta Dedeića, koja je bila povod sadašnjoj napetoj političkoj situaciji, gradonačelnik Milić ponovio je svoj ranije izneseni stav. On se može sumirati na sljedeći način: Dedeićeva smjena nije političke ni nacionalne prirode. Savjetnici se u skladu sa Statutom biraju na profesionalnom osnovu, a smjena savjetnika je na Statutu zasnovano isključivo ovlaštenje gradonačelnika. Dedeić je aktivno radio na stvaranju nove političke većine, a samim time se ponašao neprofesionalno i izgubio je povjerenje gradonačelnika te je uslijed toga smijenjen. Milić je izrazio žal što se sve prebacilo na teren nacionalnog te je odluku o smjeni Dedeića sveo na teren ovlaštenja institucija Distrikta (bez nacionalne ili političke primjese), naglasivši da je za ovu smjenu imao razumijevanje, ako ne i podršku, običnih građana Distrikta.

     Sa druge strane, Kadrić je u uvodu napravio distinkciju koja je predstavljala temelj njegovog cjelokupnog daljeg izlaganja. Distinkcija se odnosila na ono što Brčko Distrikt BiH jeste u realnosti (gdje politika diktira skoro svaki ćošak javnog života) i onoga što Brčko Distrikt treba da bude (građanska zajednica vođena Statutom i zakonima). Na osnovu toga, Kadrićev stav po pitanju smjene Dedeića, može se sumirati ovako: Politika u Brčkom, nažalost, određuje sve. Smjena Dedeića je jednostran politički potez isključivo vladajućih srpskih političara u Brčkom, a bez konsultacije vladajućih predstavnika Bošnjaka. Ministri u Vladi i savjetnici gradonačelnika nisu došli na ta mjesta po profesionalnim kriterijima, nego po političkom osnovu. Politička imenovanja u Brčkom, pa i imenovanje gradonačelnika, utemeljena su  na konsenzusu vladajućih političkih predstavnika tri naroda. Slijedom navedenog, sve smjene političkih funkcionera, također moraju biti zasnovane na ovoj vrsti konsenzusa. Kriza vlasti je  stoga stvar bošnjačkog principa.

 
      Vjerovatno su Milićeve riječi i argumentacija o Dedeićevoj smjeni ono što većina želi u Brčkom, a Kadrićeve riječi o političkoj realnosti nacionalnog ono što  većina smatram nepoželjnim. Zavađanje i podjela u nacionalne torove kao rezultat osjećaja da je jedan narod po nacionalnom osnovu uskraćen za nešto, pa bila to i najobičnija stvar, već nas godinama ostavlja u užasnoj stagnaciji. No, Kadrićeve riječi su naša - brčanska realnost, njegov stav je okvir u kome živimo i djelujemo. Čak je i sreća da se juče nije pomenulo ono što i ptice na grani znaju, a to je da se na političkim većinama u Brčkom dogovara i svako zapošljavanje u javnoj upravi – do te mjere smo zarobljenici realnosti koju je iznio Kadrić. Pored toga, prisjetimo se iz perioda ranije vlasti izgradnje džamije u „Š“ naselju ili rezolucije o genocidu u Srebrenici. Tada je stranka iz koje dolazi trenutni gradonačelnik Brčkog, a koji je tada bio ministar u Vladi, podržavala svog koalicionog partnera iz reda srpskog naroda, koji je blokirao cjelokupno funkcionisanje vlasti usljed pitanja izgradnje džamije, usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici, a koji i dan-danas iz isključivo nacionalnih interesa blokira regulisanje visokog obrazovanja u Brčkom. Gdje su tada, kada je srpski nacionalni inat blokirao ove stvari, bile priče i teze o brčanskom Statutu, građanskom društvu, zakonima i zakonskim ovlaštenjima, sudskim presudama o genocidu i slično?

Stoga u potpunosti stoji Kadrićeva opaska Miliću kada ga je pitao: Kako bi vi reagovali da je situacija obrnuta? Pa čak i kada je Milić pomenuo iz perioda prošle vlasti smjenu sekretara Vlade od strane gradonačelnika Hrvata i nereagovanje Srba u vlasti na tu smjenu, ovaj primjer nije adekvatan. Razlog? Milićev primjer predstavljao je hrvatsko – srpski odnos i istini za volju radilo se o ličnom animozitetu. U slučaju Dedeića, radi se o bošnjačko – srpskom odnosu koji je u dosadašnjoj političkoj historiji Distrikta u 99% slučajeva bio uzrok blokade i krize vlasti. Dedeićeva smjena, ma šta god mislili o njemu, predstavlja izraz jednostrane volje srpskih vladajućih struktura u Brčkom, a čiji je gradonačelnik egzekutor. Iz tog razloga je njegova odluka daleko više sporna i uzrok krize, u odnosu na primjer koji je iznio gradonačelnik. Nisam siguran da bi srpske političke strukture u Brčkom nijemo posmatrale, u slučaju da je Kadrić kao gradonačelnik, smijenio osobu srpske nacionalnosti  sa mjesta savjetnika gradonačelnika. Nevjerovatno je da je Milić u navedenoj emisiji priznao da je kontaktirao Bošnjake oko smjene Dedeića i da su oni rekli da od toga nema ništa, a da je on i pored toga Dedeića smijenio. Dakle, gradonačelnik je tražio političku i nacionalnu podršku Bošnjaka, a čak i kada je vidio da je nema, odlučio se na smjenu i sada se navodno bez primjese političkog i etničkog elementa, poziva na Statut, zakone i građansko društvo kao svoj osnov za smjenu.

      No, poenta svega je da smo iz iznesenih stavova o smjeni Dedeića, mogli doći do paradoksalnog zaključka: Da gradonačelnik – Srbin, koji dolazi iz stranke čiji je predsjednik glavni Džek kada je u pitanju javno negiranje svega što je bosansko i afirmiranje srpskog nacionalnog interesa, brani bosansko Brčko, građansko društvo zasnovano na statutarnom i zakonskom uređenju, odnosno „Bosnu u malom“ kakvu bi željeli u najvećoj mjeri Bošnjaci. A da sa druge strane, glavni predstavnik Bošnjaka u Brčkom, ovlašten da govori u ime svih bošnjačkih predstavnika, se poziva na realnost podjela u nacionalne torove zbog jednostranog smjenjivanja savjetnika Bošnjaka od strane srpskih političara, a takva podjela je osnovni razlog da cjelovita Bosna (kakvu je žele u najvećoj mjeri Bošnjaci), pa ako hoćete i multietničko Brčko, ne opstane, odnosno pocijepa se na dijelove.

Z.K.G.

 

Veza sa:

„KADRIĆ VS MILIĆ“ – Komentar 2 – Ko je tajkun po čijem nalogu je smijenjen Ismet Dedeić?

„KADRIĆ VS MILIĆ “ – Komentar 3: NOVA VLADAJUĆA VEĆINA U BRČKO DISTRIKTU BIH

Pin It
Print Friendly, PDF & Email