„KADRIĆ VS MILIĆ “ – Komentar 3: NOVA VLADAJUĆA VEĆINA U BRČKO DISTRIKTU BIH

 U zadnjem dijelu TV emisije sučeljavanja Eseda Kadrića i Siniše Milića, prikazane na RTV HIT – „bomba“. Gradonačelnik je na svoj prepoznatljiv, staložen i odmjeren način, izjavio da je smjena Dedeića prepoznata kao zdrav potez za normalnu sredinu i bolje Brčko, te da je za smjenu Dedeića imao podršku ne samo nekih bošnjačkih poslanika u Skupštini nego i nekih članova Vlade Distrikta koji se sada, usljed političke krize, ne oglašavaju, a čija imena nije htio otkriti.

Iz ovoga možemo slobodno zaključiti tri stvari. Prvo, s obzirom da Vlada Distrikta fercera, a imajući na umu i to da se gradonačelnik tipa Milića ne bi odlučio za ovakav potez bez podrške dijela Bošnjaka, možemo sa sigurnošću reći da je ova izjava gradonačelnika o većoj bošnjačkoj podršci za smjenu Dedeića istinita. Drugo, možemo još jednom zaključiti da je gradonačelnik itekako svjestan nacionalnih torova i realnosti funkcionisanja Distrikta, čim je ovakvu podršku inicijalno tražio i kako kaže dobio, čak i od vladajućih struktura Bošnjaka. Dakle, ranija priča o statutarnim ovlaštenjima i građanskom, nenacionalnom konceptu, u kontekstu smjene savjetnika, definitvno je priča za malu djecu. Treće, možemo zaključiti da je bošnjačka podrška Dedeiću prepuna licemjerstva. Jedini bošnjački politički faktor koji nije javno podržao Dedeića je poslanik Admir Nuković. Svi ostali su ga podržali, fino se snimili u maloj sali Skupštine na press-konferenciji, a među njima, ako je vjerovati gradonačelniku, postoji još barem nekoliko osoba koje su gradonačelnika podržale i koje žele Dedeićevu smjenu.

Na pitanje voditelja kako dalje, gradonačelnik je izjavio da se ovo mora riješiti da li u aktuelnim kapacitetima funkcija ili na drugi način. Rekao je da je dogovoreno da Vlada funkcioniše. Naglasio je da je vrijeme rata prošlo, da se oslobodimo nacionalnog, da treba da razgovaramo i gledamo naprijed i da ne dozvolimo da nešto vještačko dobije političku konotaciju i zaustavi život u gradu.

      Na konstataciju voditelja da mu se čini da nijedna od ove dvije zavađene političke grupe ne može dobiti novu većinu i novih devetnaest ruku u Skupštini, a da je Zakon o javnim preduzećima (politički dogovoren) na Skupštini pao, postavilo se pitanje da li je to znak nove većine? Kadrić je izjavio da on danima govori da smo u problemu, ali da ga niko ne sluša i da ljudi misle da će se to vremenom riješiti. On traži razgovore. Po njemu, ovo je sada pitanje poslanika u Skupštini, a ne gradonačelnika te je izjavio da se tek odnedavno počelo razgovarati. Voditelj je postavio direktno pitanje: Imate li novu skupštinsku većinu? Kadrić je rekao da ne zna da li iko ima novu većinu, da razgovara svako sa svakim, a sve u smislu da je sve oko nove/stare većine još uvijek nejasno. Na pitanje može li funkcionisati postojeća većina, Kadrić je rekao da trenutno ne može funkcionisati u ovakvim odnosima i da treba sjesti i vidjeti šta se napravilo. Gradonačelnik je na ovu temu izjavio da radi svoj posao i da redovno održava sjednice Vlade te da ne želi da se kao gradonačelnik kompromituje političkim pitanjima. Naglasio je da smatra da gradonačelnikovo postupanje nije politički akt i da će poduzeti u skladu sa Statutom i zakonima sve da Distrikt funkcioniše i da će i dalje sazivati sjednice Vlade.
Nismo dobili odgovor na pitanje voditelja da li je sistem truo i da li treba sistem mijenjati. Doduše, vjerovatno nam takav odgovor i ne treba jer smo toga svi mi itekako svjesni.

      U svjetlu posjete Supervizora, a u vezi s političkom krizom, postavilo se pitanje možemo li i smijemo li bez inostranog patrona i međunarodnog faktora. Kadrić je na to odgovorio da nam, nažalost, još uvijek treba međunarodni faktor i da bez njega ne bismo razgovarali ni razumjeli jedni druge ni u ranijem periodu.

      Na kraju, ponovo se postavilo pitanje ima li aktuelna politika snage da prevaziđe krizu. Kadrić je naveo da je usuglašeno da se funkcioniše na tehničkom nivou, da Vlada i Skupština moraju funkcionisati usljed potreba građana, ali da istovremeno treba razgovarati i prevazići po njemu ovu ozbiljnu krizu.

     Ostaje uistinu nejasno po čemu je u Distriktu ozbiljna kriza kako navodi predsjednik Skupštine? Ako Skupština i Vlada funkcionišu, onda krize vlasti zapravo i nema i sve se ovo svodi na ono od čega se Kadrić kroz emisiju pokušao odbraniti – Sve je ovo privremeno, malo će da se smire strasti, usuglase stavovi i idemo dalje. Da bi kriza uistinu bila politička kriza, ona se mora manifestovati kroz blokadu institucija.

  Ustvari, kriza izazvana smjenom Ismeta Dedeića se svela na pregovore oko formiranja nove vladajuće većine. Kakva će ona biti i da li će je uopšte biti otvoreno je pitanje. No, šta ako se ne formira nova skupštinska većina u Distritku?

    Pojela maca Ismeta, idemo dalje. Institucije Distrikta funkcionišu. Da li će tako biti ostaje da se vidi u narednom periodu.

   Do tada, a i od tada mi ostajemo nijemi promatrači ili navijači borbe stranačkih oligarhija (vođa) oko «privatizacije» («pljačke») javne imovine Distrikta. Stoga, Brčko Distrikt BiH, sa 230 miliona KM godišnjeg budžeta, ostaje poželjno mjesto življenja isključivo za profesionalne političare i kriminalce.

 

Ž.K.G.

 

Veza sa:

KADRIĆ VS MILIĆ u emisiji “RAZGOVOR S POVODOM” NA RTV HIT – Suprotstavljeni stavovi i paradoksalni zaključi. Komentar 1: “Smjena Ismeta Dedeića”

„KADRIĆ VS MILIĆ“ – Komentar 2 – Ko je tajkun po čijem nalogu je smijenjen Ismet Dedeić?

Pin It
Print Friendly, PDF & Email