Princip funkcioniranja vlasti u Distriktu: DOK JE PARA BIT ĆE I DRUGARA

U pozadini usvojenog rebelansa Budžeta Brčko distrikta ostaje činjenica da je isti u 2017. godini došao do vrtoglave cifre od oko 242 miliona konvertibilnih maraka, a da postoji mogućnost još jednog rebelansa do kraja godine koji bi ovaj iznos mogao još i uvećati. Zaista, nigdje kraja mogućnostima Brčko Distrikta BiH kada su pare u pitanju. Jer para ima u izobilju.

Uporedo sa povećanjem prihoda u Distriktu, primjetno je i stišavanje političkih tenzija koje su bile izazvane smjenom savjetnika gradonačelnika iz reda Bošnjaka. Sada se već sa sigurnošću može reći da politika u Distriktu uzburka strasti uvijek kada na dnevni red dođe budžet, odnosno njegov rebalans.

 Ovo znači da vlast funkcioniše na principu «adekvatne» političke raspodjele budžeta, gdje se «adekvatnost» mjeri političkom snagom i umijećem političkih lidera da „zakuhaju“ stvari,  pa da se onda raspodjelom budžeta „izmiruju“ jedni s drugima. Narodski rečeno radi se o principu „dok je para bit će i drugara, a kad nestane para neće biti ni drugara“.

Upravo ono što održava političke stranke iz svih etničkih grupa «zajedno» (u koaliciji) u Brčko Distriktu BiH, i 5-6 godina nakon odlaska OHR-a iz Brčkog, je izuzetan budžet, koji se puni iz svih izvora, a najmanje zaslugom i umijećem vlasti. Osnovni programskih zadatak tih koalicija je kako podijeliti (potrošiti) taj ogromni budžet.
Uskoro slijedi Budžet Distrikta za 2018.godinu koji će najvjerovatnije ponovo malo podići nivo javne političke retorike prijetnjama o novim koalicijama stranaka u vlasti jer se u ovom budžetu moraju osigurati i sredstva za glasove na opštim izborima u jesen iduće godine. Sve u svemu, Brčko Distrikt BiH će politički funkcionisati dok bude para (velikog budžeta), ali se treba čuvati vremena kad para više ne bude.

 

A.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email