JOŠ JEDAN U NIZU ŠAMARČINA GRAĐANIMA DISTRIKTA: Haman puk’o novi cjevovod…

Prije nešto više od godinu i po dana završen je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Brčkom: izgrađen je novi transportni cjevovod za snabdijevanje vodotornja „Vrankićka“ iz fabrike vode Plazulje. Na ovaj način trebalo se na duže staze riješiti pitanje problema vodosnabdijevanja u Brčkom, učestalih nestašica vode i pucanja cijevi. Vrijednost projekta bila je oko tri miliona maraka.

     U petak ujutro Brčaci su ponovo bili svjedoci već dobro poznatih fraza kad gradska vodovodna cijev biva uhandrena: „prekid u vodosnabdijevanju“,  „uzrok curenja još nije poznat“, „detekcija kvara“, „sanacija kvara“, „nada da će kvar biti otklonjen u što kraćem roku“ i slično.

     Ukoliko su prvi indikatori tačni i uistinu se radi o kvaru na novom transportnom cjevovodu, to bi bio samo još jedan u nizu sramotnih šamarčina građanima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, rame uz rame sa zaobilaznicom, novom zgradom policije, gradskim bazenima, gradskim stadionom i da ne nabrajamo dalje. Kako kaže pjesma Olivera Dragojevića: „Ništa nova, ništa nova...“.

    Posebno iritira činjenica što se za novi transportni cjevovod na sva usta govorilo da će njime biti riješeno pucanje cijevi i kvarovi za jednu cijelu generaciju, a garantni rok za postavljene cijevi iznosi 50 godina. Prosto nevjerovatno, ali za brčanske prilike ništa novo, vode opet nema, a s obzirom  kako Distrikt prolazi u sudskim sporovima, bolje nam je da ne tužimo nikoga ni za kakav garantni rok i lagano se pokrijemo ušima.

     Ne iznenađuje, kako nezvanično saznajemo i kako čaršija odavno „šuška“, da ovaj novi, extra moćni transportni cjevovod od tri miliona markica, još uvijek nema upotrebnu dozvolu iz ko zna kojih razloga...

     Jeb' ga, šta će nam upotrebna dozvola, nema je ni nova zgrada Policije pa eno je stoji, a nama je samo bitno da ima vode... Mislim...nema, al' bit će...do 20:00... ako detektuju kvar i poprave isti... pa sve do novog pucanja cijevi i novog kvara na novom cjevovodu. Nema ba veze, napravit ćemo novi ako treba dvjesta miliona je u budžetu...il' grant kakav da zakrpimo ovaj...riješit ćemo uglavnom.

     A sad narode, odoh lagano po kanistere, lagnim koracima do česme uz Oliverove stihove:

    „Sve se sprema da podivlja, a mi kano stara bova, plutamo bez pravog cilja, ništa nova ništa nova...“

 

Z.K.G.
     

Pin It
Print Friendly, PDF & Email